Dan Gradske opštine Kostolac obeležen po deveti put

Dan Gradske opštine Kostolac obeležen po deveti put

U Domu kulture u Kostolcu danas je obeležen Dan Gradske opštine Kostolac

Ovaj dan obeležava se po 9. put. Podsetimo, Kostolac je imao status opštine Požarevačkog sreza u periodu od 1949. godine, pa sve do 1956. godine. Posle ovog perioda, područje Kostolca ulazi u sastav Opštine Požarevac kao gradska mesna zajednica. Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, donešenim 27. decembra 2007. godine, nekadašnja Opština Požarevac dobila je status grada, a za gradsku mesnu zajednicu Kostolac stvorena je mogućnost za osnivanje gradske opštine.

Foto: Urban City

Gradska Opština Kostolac definisana je 2009. godine, izmenama i dopunama statuta Grada Požarevca. U decembru iste godine organizovani su lokalni izbori za skupštinu Gradske Opštine Kostolac, koja je i konstituisana na svečanoj sednici skupštine Gradske Opštine Kostolac – 29. januara 2010. godine, tako da se ovaj datum slavi kao praznik Gradske Opštine Kostolac.

Građani seoskih mesnih zajednica na referendumu održanom 2009. godine, opredelili su se da žele da uđu u sastav Gradske Opštine Kostolac, tako da Gradska Opština Kostolac danas u svom sastavu ima četiri okolna sela, a to su: selo Kostolac, Ostrovo, Klenovnik i Petka.

Foto: Urban City

Današnjoj svečanoj akademiji prisustvovala su rukovodstva lokalnih samouprava, kao i brojni gosti. Prikazan je i promotivni film u kome je prikazano šta je sve urađeno u Kostolcu u proteklih godinu dana.

Serdžo Krstanoski

Na današnjem obeležavanju Dana Gradske opštine Kostolac obratio se i Serdžo Krstanoski, predsednik opštine Kostolac sledećim rečima:

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović čestitao je svim stanovnicima Kostolca njihov dan. Spasović je naročito naglasio energetski potencijal Kostolca koji ne bi mogao da bude iskorišćen bez teškog i napornog rada, kao i da rukovodstva Gradske opštine Kostolac i Grada Požarevca na najbolji način daju primer kako zajednički rad za dobrobit svih žitelja treba i mora da izgleda.

Bane Spasović

Opširnije u audio prilogu:

Na kraju je izveden i prigodan kulturno-umetnički program.

Foto: Urban City

 

 

 

 

KOMENTARIŠI