Gradu Požarevcu uručen ECDL sertifikat

Gradu Požarevcu uručen ECDL sertifikat

Danas je gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću uručen ECDL sertifikat. Sertifikat je uručio koordinator Vlade Republike Srbije za digitalizaciju Vanja Nicović

U skladu sa potrebom da zaposleni u Evropskoj Uniji imaju jedinstveno i prepoznatljivo informatičko obrazovanje, 1997.g. osnovana je ECDL – Fondacija na inicijativu CEPIS – Council of Europian Professional Informatics Societies.

ECDL – European Computer Driving Licence dobija 2003.god zvaničnu podršku Evropske Komisije te postaje službeni standard u državnim organima Unije i svih njenih članica. ECDL je za kratko vreme prihvaćen i izvan EU, tako da se danas koristi u 150 zemalja i na 40 svetskih jezika. Više od 15 miliona ljudi trenutno polaže ECDL ispite, a naša zemlja, uporedo sa nastojanjima priključenju EU definisala je ECDL i svojom “Strategijom o razvoju informatičkog društva” 2006 god. Sa preko 15 miliona do sada licenciranih, Evropska komjuterska vozačka dozvola (ECDL) je daleko najrasprostranjeniji svetski sertifikat za korisnike personalnih računara.

-Na osnovu prošlogodišnje analize koja je sprovedena, došlo se do zaključka da je oko 35,7% zaposlenih u lokalnoj samoupravi digitalno nepismeno, rekao je Nicović.-Ove godine smo pokrenuli projekat 2.000 ECDL gde je Gradska uprava Požarevac to prepoznala na čelu sa gradonačelnikom kao dobru inicijativu i dobar standard, pošto je Vlada Srbije inicrala ovaj vid digitalne pismenosti.

Vanja Nicović, Foto: Urban City

Grad Požarevac danas ima 180 polaznika za ECDL sertifikat. Plan je da posle projekta 2000 ECDL koji će se završiti u toku ove godine da preko IPA fondova apliciramo za projekat 20.000 ECDL na nivou Srbije, kako bi što veći broj državnih službenika imalo ovaj sertifikat, dodao je Nicović.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović rekao je da je ovo jedini priznat sertifikat na nivou Evropske unije kao validan dokument za poznavanje osnovnih i naprednih tehnika na računaru.

Bane Spasović, Foto: Urban City

-Obuku će proći svi zaposleni u Gradskoj upravi, a saradnja će biti proširena i na ceo javni sektor za ovim sertifikatom, a sve u cilju pružanja što boljih usluga korisnicima i građanima, rekao je Spasović.

ŠTA JE ECDL?

ECDL (European Computer Driving Licence) je vendorski nezavisan standard kojim se na nivou EU i celog sveta definiše jedinstven okvir informatičkih znanja i veština krajnjih korisnika računara. ECDL sertifikat potvrđuje potpunu kompetentnost za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija u svakodnevnom radu.

 

KOMENTARIŠI