Kasarna "General Pavle Jurišić Šturm"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević uputili su čestitke povodom 16. novembra – Dana Kopnene vojske.

Centar za obuku kopnene vojske (CO KoV) nalazi se u garnizonu Požarevac, u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“.
U sastavu Centra su komanda, komandna četa, bataljon za obuku i logistička četa.
Ukupno se u Centru za obuku KoV obučava 50 specijalnosti rodova Kopnene vojske.
Centar za obuku kopnene vojske formiran je 1. decembra 2006. godine preformiranjem 565. nastavnog centra Kopnene vojske i nastavlja tradicije vojnih jedinica sa teritorije Braničeva, kao i tradicije nekadašnjih školskih centara pešadije, artiljerije, oklopnih i mehanizovanih jedinica i inžinjerije.
Dan jedinice obeležava se kada i dan Kopnene vojske – 16. novembra, u znak sećanja na početak Kolubarske bitke.

“Svim pripadnicima Kopnene vojske čestitam 16. novembar – Dan vida. Bogatu i slavnu istoriju srpskog naroda obeležila je Kolubarska bitka, koja je otpočela 16. novembra 1914. godine, a u kojoj se srpska vojska pokazala nesalomivom i svemogućom, izborivši pobedu kada se činilo da joj je poraz jedina opcija”, napisao je predsednik Vučić.

Motivisani herojstvom vaših predaka, navodi predsednik, svakodnevno iznova pokazujete neprikosnovenost u izvršenju zadataka, kako na domaćem terenu tako i u multinacionalnim operacijama, bez obzira na težinu uslova koji vam se na tom putu nameću.

“Uvek spremni, oprezni i profesionalni i, što je najvažnije, stalno na raspolaganju građanima naše zemlje kada im je to najpotrebnije. Čestitam vam praznik, uveren da ćemo i nadalje kao najjači oslonac u očuvanju mira i stabilnosti imati upravo pripadnike vašeg vida”, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Pripadnicima Kopnene vojske čestitku je uputio i ministar odbrane Miloš Vučević i poželeo im puno uspeha u organizaciji sistema odbrane Srbije u narednom periodu.

“Kopnena vojska kao najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije dobrom organizacijom i pažljivim odabirom ljudstva uspeva da uspešno odgovori svim zahtevima koje sobom nose kopneni zadaci i misije”, napisao je Vučević.

KOMENTARIŠI