U Srbiji i mnogim zemljama širom sveta, danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Prigodnom svečanošću i polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku u Požarevcu obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Dan savezničke i srpske pobede u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, od 2012. godine u Srbiji se proslavlja kao državni praznik – „Dan primirja u Prvom svetskom ratu” – spomen na nevino stradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“.

Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

Na strani država pobednica našla se i Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i velikog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine.

Dan primirja se na ovaj dan obeležava i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji i na Novom Zelandu.

Danas u 11 časova organizovan je prijem u svečanom salonu Gradskog zdanja povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a goste su primili predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom grada Požarevca Banetom Spasovićem.

Spasović je između ostalog rekao da je okončanje jednog tako velikog stradanja dostojno neke sjajne palate, a ne železničkog vagona. Gradončelnik je dodao da su sile ipak pobednice, među kojima je bila i naša Srbija, koje su odlučile da dokument koji je zaustavio reke krvi, bude potpisan upravo tako.-Tražeći simboliku u tome, možda možemo razumeti nameru pobednika da taj vagon označi odlazak u smrt i ubijanja kao i putovanje u budućnost bez ratova.

Po završetku prijema u svečanim salonima položeni su venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu.

Foto: Urban City

Podsećamo, spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu obnovljen  je prošlog leta, uz ulaganje 1,6 miliona dinara, koje je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

KOMENTARIŠI