Obnovljen spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu, podignut pre 95...

Obnovljen spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu, podignut pre 95 godina

Foto: Urban City / B.P.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo raspisao je ranije ove godine javnu nabavku za rekonstrukciju Spomenika srpskom vojniku. Ugovor je dodeljen firmi „Granit-Liješće“ d.o.o. iz Sremske Mitrovice.

Ugovorena vrednost svih radova je 1.569.480,00 sa PDV-om.

Foto: B.P.

Obnova je počela prve nedelje jula 2018. godine, a kompletna restauracija završena je pre roka koji je po tenderu iznosio 60 radnih dana.

Za danas u 14h je zakazano svečano otkrivanje spomenika uz prisustvo predsednika Skupštine Grada Požarevca Bojana Ilića i članova Gradskog veća.

Foto: B.P.

Projekat „Sanacija i restauracija Spomenika srpskim vojnicima 1912-1918. godine u Požarevcu“ realizuje se sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije – Sektora boračko-invalidske zaštite za radove na vojnim memorijalima i mestima stradanja u zemlji i inostranstvu.

Inače ovaj monument je u delu grada Požarevca koji se naziva Gornja mala, na raskrsnici ulica Kosovske, Deligradske i Svetosavske podignut 1923. godine kao Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918. godine.

Obnovljen Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918. godine, Foto: B.P.

Spomenik se sastoji od visokog postamenta na koji je postavljena skulptura vojnika. Na postamentu kvadratnog preseka se na sve četiri strane nalaze spomen ploče od crnog mermera sa imenima sto četrdeset palih vojnika u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Foto: B.P.

Prostor oko spomenika je parterno uređen. Okolo je postavljena lančanica na četiri stubića sa dekorativnim fenjerima. Kompletna restauracija spomenika izvedena je 2005. godine na inicijativu Skupštine opštine Požarevac, a radove je izvodio Regionalni zavod za zaštitu spomenka kulture Smederevo.

KOMENTARIŠI