Danas je 29. februar, jednom u četiri godine, šta će žaba na...

Danas je 29. februar, jednom u četiri godine, šta će žaba na Google-u

Foto: Google Doodle

Jutros je Google odlučio da nas počasti crtežom jedne male žabe, kako bi se obeležio 29. februar. Ovaj dan se na engleskom jeziku zove “Leap day”, a reč “Leap” znači “skok”, pa je simbolična predstava upravo ova žaba koju vidite.

“Sjajne vesti, danas je ‘Leap day’, a 29. februar se desi samo jednom u četiri godine, kako bismo uskladili kalendare sa Zemljom i Suncem. Uživajte u ovom dodatnom februarskom danu – Srećan prestupni dan”, poručio je Google.

Prestupna godina je godina koja ima 366 dana, za razliku od ostalih godina koje imaju 365 dana. Razlog tome je usklađivanje kalendarske godine sa astronomskom godinom, da ne bi s vremenom Nova godina pala u leto, a grožđe dozrevalo u decembru ili januaru. Tako mesec februar, koji inače ima 28 dana, u prestupnoj godini ima 29 dana.

Godine koje nisu prestupne se zovu proste godine. Prestupna je svaka 4. godina, sem u slučaju da je deljiva sa 100 a nije sa 400. Ciklus gregorijanskog kalendara traje 400 godina, te se nakon toga raspored datuma ponavlja. Dakle godine 1800, 1900. i 2100. nisu prestupne, dok 1600, 2000. i 2400. jesu (sve ovo se odnosi na gregorijanski kalendar).

KOMENTARIŠI