Foto: MUP

Obeležava se Dan policije. Centralna svečanost je u Štark Areni, a nakon toga, po tradiciji, Knez Mihailovom ulicom defilovaće policijski orkestar, konjanici, pripadnici saobraćajne policije, žandarmerije, vatrogasci.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su žrtvovali svoje živote vršeći službenu dužnost, zarad mira i bezbednosti Srbije.

“Svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova čestitam slavu i današnji dan – Dan Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo nije samo praznik, ovo je dan kada se podsećamo onih koji su se za ovu zemlju borili, onih koji su sačuvali čestito i časno srpsko ime”, rekao je ministar policije Aleksandar Vulin itičući da će briga o porodicama poginulih biti jedan od najvažnijih zadataka MUP-a.

Ministar je prethodno prisustvovao obeležavanju slave Ministarstva unutrašnjih poslova Sveta Trojica i sečenju slavskog kolača u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu.

Položeni venci

U sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije državni sekretar Bojan Jocić i pomoćnik ministra i načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije Slobodan Nedeljković položili su venac na spomen-ploču prvom ministru policije – vojvodi Jakovu Nenadoviću.

Komandant Žandarmerije Dejan Luković, komandant Specijalne antiterorističke jedinice Spasoje Vulević i načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić položili su vence na spomen-obeležje na Čukur-česmi.

Načelnik Policijske uprave u Valjevu Vlada Jerinić položio je venac na spomenik Jakovu Nenadoviću u Brankovini, dok su na spomenik žandarmu sa Čukur-česme Ivku Prokiću vence položili pomoćnik komandanta Žandarmerije Srđan Radisavljević i pomoćnik načelnika Policijske uprave za grad Beograd Vladimir Popović.

Ministar je prethodno prisustvovao obeležavanju slave Ministarstva unutrašnjih poslova Sveta Trojica i sečenju slavskog kolača u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu.

KOMENTARIŠI