Foto: Pixabay // ilustracija

Srbija je peta u Evropi po obolevanju i smrtnosti od raka grlića materice.

Godišnje oboli više od 1.300 žena, a ta maligna bolest svakodnevno odnese najmanje jedan život. Ne mora da bude tako – redovnim pregledima ovaj rak može se sprečiti, otkriti na vreme, lečiti i izlečiti. Od sutra u svakom domu zdravlja biće dostupna i vakcina protiv humanog papiloma virusa koji je izazivač raka grlića materice, ali i drugih kancera.

“Ona pokriva prevenciju infekcija devet tipova HPV virusa, koji se smatraju izazivačima prekanceroznih lezija i karcinoma ženskih polnih organa, pre svega grlića materice, ali i karcinoma glave i vrata kod muškaraca i prevenciju genitalnih bradavica”, kaže dr Milinković.

Vakcina je preporuečna i odobrena od strane države i o trošku države za uzrast od 9 do navršenih 19 godina.

Idealno je vakcinu primiti od 12. do 14. godine, pre stupanja u seksualne odnose. U zavisnosti od uzrasta prima se u dve ili tri doze.

Do navršenih 15 godina vakcina se prima u dve doze sa razmakom od 6-12 meseci, a ako se daje posle 15 godina vakcina se daje u tri doze – druga 2 meseca posle prve, a druga 6 meseci posle date prve doze.

Mnoge zemlje imaju ovu vakcinu i kod njih je preporučena, a ne obavezna ova vakcina. U nekim zemljama je gotovo iskorenjen rak grlića materice.

“Postoje godine iskustva zemalja koje je daju, pokazala je izuzetnu bezbednost i efikasnost, negde je gotovo iskorenjen rak grlića materice, poput Slovenije, Australije, daje se i u Hrvatskoj. Nažalost, virus je već prokužio veliki deo populacije – neće svako da oboli, većina se izleči, ali oni koji imaju udružene činioce, uz infekciju HPV virusom, može da dobije tešku bolest”, ističe doktorka Milinković.

Vakcinacija se vrši na pedijatriji i u školskom dispanzeru. Deca treba da dođu sa roditeljima – do 15. godine im je potrebna saglasnost roditelja, a stariji je sami potpisuju.

Nakon pregleda i anamneze, i ako nema kontraindikacija, vakcina se daje u mišić. Po davanju vakcin treba odsedeti 15-ak minuta i dogovoriti termin naredne doze.

KOMENTARIŠI