Danas je Svetski dan dijabetesa

Danas je Svetski dan dijabetesa

Svetski dan dijabetesa, 14. novembar obeležava se danas u više od 160 zemalja, medju kojima je i Srbija u kojoj prema procenama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" oko 700.000 odraslog stanovništva ima dijabetes.

Ovogodišnji Svetski dan dijabetesa posvećen je unapredjenju zdravstvene zaštite žena koje su u riziku da obole ili su obolele od dijabetesa.

Dijabetes je u Srbiji peti vodeći uzrok umiranja, a skoro polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

Najnovije procene Medjunarodne dijabetes federacije (International Diabetes Federation IDF) pokazuju da svaka 11 osoba u svetu ima dijabetes ili približno 415 miliona ljudi, što odgovara populaciji Evrope.

Broj obolelih iz godine u godinu raste neverovatnom brzinom zbog čega prema sadašnjim prognozama broj obolelih od dijabetesa do 2040. godine će se povećati za više od 50 odsto odnosno iznosiće više od 600 miliona ljudi.

Promene u načinu života mogu sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. Stručnjaci savetuju fizičku aktivnost, smanjenje telesne težine, zdravu ishranu i dovoljno sna kako bi se smanjile šanse za nastanak dijabetesa tipa 2.

Cilj obeležavanja Svetskog dana dijabetesa je skretanje pažnje na problem te bolesti u svetu, ukazivanje na značaj prevencije i rane dijagnostike dijabetesa.

KOMENTARIŠI