Foto: Pixabay

Novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je na današnji dan pre 23 godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštili su da će na mestu na kome je 1999. ubijen Ćuruvija, u Svetogorskoj ulici u beogradu, položiti vence i zapaliti sveće.

UNS i NUNS su u zajedničkom saopštenju naveli da očekuju da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije.

Istakli su da je njeno izricanje čin koji treba da znači kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i zatražili da se pravdi privede optuženi Miroslav Кurak, koji je i dalje nedostupan srpskom pravosudju.

Naveli su da su u decembru prošle godine za ubistvo Ćuruvije pred prvostepenim sudom osuđeni Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Кurak, koji je u bekstvu, na 20 godina zatvora.

“Maratonski sudski proces, koji traje osam godina je pri kraju, a Apelacioni sud treba konačno da odluči po žalbama tužilaštva i odbrane”, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je predmet od prošlog meseca u Apelacionom sudu, koji, kako navode mediji, čeka izjašnjavanje Tužilaštva za organizovani kriminal da bi zakazao javnu sednicu.

KOMENTARIŠI