Foto: Pixabay // ilustracija

Danas su Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Časnog posta. U pojedinim krajevima znaju ih i kao – Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove. Običaj je danas izaći na groblja i zapaliti sveću pokojnicima.

Najveće, i po mnogima najvažnije zadušnice su baš današnje, sedmicu uoči Vaskršnjeg posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi datuma Vaskrsa.

Izlazi se danas na groblja, pale sveće i tamjan, dele prilozi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra dela. Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih zimskih zadušnica a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika.

Tamo gde nije moguće izaći na groblje, sveće za pomen pokojnika pale se u crkvi ili kod kuće.

Na groblje se obavezno iznosi žito, vino i sveća. Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Crno vino označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simvol svetlosti Hristove.

Zimske zadušnice najavljuju pripreme za početak Časnog posta. Uvek su u subotu, pred Mesne poklade.

U ishrani, meso se koristi još danas i sutra, a od ponedeljka počinje Siropusna nedelja, kada upotreba mesa nije dozvoljena, već samo beli mrs. Časni post ove godine počinje 27.februara.

KOMENTARIŠI