Pritvor osumnjičenima za pozivanje građana na nasilno svrgavanje vlasti

Pritvor osumnjičenima za pozivanje građana na nasilno svrgavanje vlasti

Foto: Urban City // B P.

Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu određen je pritvor do 30 dana D. K. (34) i D. Z. zbog sumnje da su pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Republike Srbije. Oni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani D. K. (34) i D. Z. zbog sumnje da su pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Republike Srbije.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela.

Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor osumnjičenima da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivićno delo u kratkom vremenskom periodu, navedeno je u saopštenju tog tužilaštva.

Krivičnom prijavom osumnjičenima se stavlja na teret da su učinili krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Sumnja se da su D. K. i D. Z. od 1. do 15. februara 2023. godine u više navrata putem svog političko-propagandnog i ideološkog delovanja na javnoj grupi “Narodne patrole” na kanalu “Telegram”, kao i putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno svrgavanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije.

Kao datum realizacije svoje namere, osumnjičeni su označili obeležavanje Dana državnosti na Sretenje 15. februara ove godine, za kada je prijavljeno javno okupljanje ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.

Takođe su tokom januara i februara promovisali navedeno javno okupljanje i putem tribina, snimanja i učešća u emisijama u kojima su ukazivali na ciljeve pomenutog okupljanja, kao i drugim propagandnim aktivnostima, čiji je cilj bilo omasovljenje skupa radi lakše realizacije postavljenih ciljeva.

Tokom obraćanja na skupu okupljenim građanima, pored ostalog, D. K. je izjavio “ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću”, “kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede”, i drugo.

U uvodnom obraćanju okupljenima prethodno izrazio nezadovoljstvo zbog lišenja slobode D. B., pripadnika neformalnog pokreta “Narodne patrole”, kod kojeg je prilikom dolaska na skup policija pronašla pušku marke “Crvena zastava” sa četiri metka.

D. Z. je tokom svog obraćanja okupljenim građanima rekao: “Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše”, “ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više”, “ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi”, “oni ili mi, trećeg nema” i drugo.

Nakon završetka obraćanja, osumnjičeni D. K. i D. Z. su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu i pokušali da nasilno uđu u zgradu, ali su ih u nameri sprečili policijski službenici, a potom ih lišili slobode.

KOMENTARIŠI