Đedović: Nova trafostanica Požarevac 2 omogućava stabilnije snabdevanje strujom

Đedović: Nova trafostanica Požarevac 2 omogućava stabilnije snabdevanje strujom

Dubravka Đedović, Foto: Urban City // I.P.

Prilikom puštanja u rad nove visokonaponske trafostanice „Požarevac 2“, ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas u Požarevcu da se realizacijom ove investicije omogućava industrijski razvoj grada, kao i sigurnije i stabilnije snabdevanje građana električnom energijom.

„Završetak izgradnje i puštanje u rad nove visokonaponske trafostanice Požarevac 2, kao i dvostrukog priključnog dalekovoda, od izuzetnog je značaja za grad Požarevac i širu okolinu s obzirom na to da time dajemo podsticaj industrijskom razvoju grada, a stanovništvu sigurnije i pouzdanije napajanje električnom energijom“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da se u Požarevcu ubrzano razvija industrija, što je, kako je istakla, jako dobro i da je zato bilo važno izgraditi nove energetske kapacitete koji omogućavaju „pouzdaniji i sigurniji rad mreže“.

„Namera je bila da se izgradnjom transformatorske stanice omogući dalji industrijski razvoj Požarevca, što je i realizovano i u šta smo investirali 785 miliona dinara“, rekla je ministarka.

Navela je da se, nakon puštanja u rad te trafostanice, stiču uslovi za rekonstrukciju postojeće koja je stara više od 60 godina, odnosno obezbeđuju se alternativni pravci napajanja električnom energijom, što se radi i u drugim mestima u Srbiji. Podsetila je da u prethodnom periodu nije bilo dovoljno investicija u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu i da je od ove godine država obezbedila 180 miliona evra investicija.

Takođe, dodala je da je „Elektrodistribucija Srbije“ počela sa projektima modernizacije i zamene postojećih starih brojila, pametnim digitalnim brojilima.

„Cilj je da do kraja decenije zamenimo 80 odsto brojila u našoj zemlji. Prva brojila su zamenjena u Beogradu i Novom Sadu i u prethodna dva meseca je više od 100.000 potrošača dobilo digitalno brojilo. Ona treba da pomognu da se smanje gubici, jednostavnije upravlja potrošnjom u mreži i da se brže reaguje na otklanjanju kvarova i problema u napajanju“, rekla je Đedović Handanović.

Ocenila je da su važna ulaganja i u prenosnu infrastrukturu, kao i bolja povezanost sa susednim državama.

„Time ćemo moći da brže razmenjujemo električnu energiju, posebno u situaciji nestabilnosti i energetske krize. Pokazalo se da su one zemlje koje su bolje povezane sa susedima lakše prebrodile krizu i obezbedile sigurnost snabdevanja“, rekla je ona.


Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “POŽAREVAC PRAVIM PUTEM”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI