Dubravka Đedović, Foto: Urban City // I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj.

Dubravka Đedović navela da se Srbija u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi.

“Ali ubrzano radimo na tome da postanemo deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će nam omogućiti diversifikaciju izvora i veću sigurnost snabdevanja. Izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biće završena na jesen, a prve isporuke gasa očekujemo početkom 2024, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana. Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije”, rekla je Đedovićeva.

Ministarka je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega, zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a važan izraz tih odnosa je upravo saradnja u oblasti energetike.

“Tokom posete Bakuu razgovaraćemo sa našim partnerima iz Azerbejdžana i o količinama i ceni gasa koje bismo dobijali novom gasnom interkonekcijom, o potencijalnoj izgradnji gasnih elektrana, kao i o mogućnostima za obezbeđivanje dodatnih količina električne energije iz Azerbejdžana, na čemu rade i druge zemlje u EU”, navela je ona.

U izlaganju na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu Đedovićeva je rekla da je Azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja u gasom Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Republike Srbije, ali i regiona.

“Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor da Srbija unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU”, rekla je Đedovićeva.

Đedovićeva sa Popeskuom o saradnji u oblasti energetike

Ministarka Đedović je u Bakuu imala i bilateralni sastanak sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Popeskuom, sa kojim je razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike, uključujući saradnju u vezi sa HE Đerdap i potencijalnim projektima, razvoju prenosnih sistema i mogućnostima za povezivanje gasnim interkonekcijama.

Savetodavno veće Južnog gasnog koridora okuplja ministre i predstavnike resornih ministarstava iz zemalja koje su povezane gasovodima koji povezuju Evropu i Kaspijski region, visoke predstavnike Evropske unije, ali i predstavnike drugih država koje su zainteresovane za učešće u ovom mehanizmu saradnje.

Glavne teme o kojima se razgovara na ovogodišnjem sastanku su diversifikacija snabdevanja gasom i zelena energija.

KOMENTARIŠI