Delegacija Srba iz Rumunije u Požarevcu

Delegacija Srba iz Rumunije u Požarevcu

Danas, 23.marta predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić organizovao je prijem povodom posete delegacije Srba iz Rumunije.

Srbi u Rumuniji čine priznatu nacionalnu manjinu od strane države Rumunije, petu po brojnosti u državi.

Foto: B.P.

Bojan Ilić je na početku obraćanja rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo zbog prilike koja mu je pružena, da ispred Grada Požarevca poželi dobrodošlicu.

“Naš Požarevac, ponosni srpski grad, u svakoj prilici ističe svoju prošlost i istoriju, kao i lepote ovoga kraja. Želja nam je da sve to predstavimo najpre našim sunarodnicima iz drugih krajeva Srbije, a odmah potom i prijateljima i turistima iz drugih zemalja. Vaš dolazak u naš grad shvatamo, najpre kao priliku za nova prijateljstva, a potom i kao mogućnost da našim ljudima u drugoj zemlji približimo znamenitosti Požarevca. Dragocena će biti i kulturna saradnja koju ovom prilikom ostvarujemo, ali i ona koja nas tek očekuje.

Foto: B.P.

Želimo da saznamo još više o vama i vašem životu u lepoj Rumuniji, našoj ne samo susednoj već i bratskoj državi. U isto vreme divimo se i vašim naporima i uspesima koje postižete na polju predstavljanja zemlje vašeg porekla u zemlji čiji ste državljani. Priče koje su došle do nas pre nego što smo se sreli i upoznali, uverile su sve nas ovde da to radite na najbolji mogući način. Grad Požarevac od ovog trenutka postaje i ostaje večno otvoren za vas, drage prijatelje, drage Srbe iz drage Rumunije”, rekao je Ilić.

Saveza Srba u Rumuniji, krovna organizacije srpske nacionalne manjine sa sedištem u Temišvaru, osnovana je 1989. godine, na čiju se pomoć Srbi mogu osloniti pri dolasku u Rumuniju, ali i rumunski građani koji mogu dobiti preporuku koja mesta treba posetiti u Srbiji.

Ispred Saveza Srba u Rumuniji prisutnima se obratio predsednik Saveza Srba Ognjen Krstić koji je rekao da organizacija neguje ono što Srbe u Rumuniji krasi, a to su jezik, vera, tradicija i kultura. Krstić je rekao da organizacija takođe pokušava da Rumunima i Rumuniji se predstavi ono najlepše što dolazi iz Srbije, a takav povod bio je i gostovanje Simfonijskog orkestra “Gvardia” iz Požarevca.

Foto: B.P.

“Ne postoje granice kada je kultura u pitanju, a mi smo spremni da rumunskom narodu i Rumuniji prikažemo iz Srbije sve ono što nas Srbe krasi kao narod”, zaključio je Krstić i pozvao Grad Požarevac da uzvrati posetu uz nastavak saradnje.

Uručivanje slike Ognjenu Krstiću, Foto: B.P.

Direktorka OŠ “Dositej Obradović, Ivana Joksimović uručila je Ognjenu Krstiću sliku našeg grada.

KOMENTARIŠI