Đerlek: Punjenje i pakovanje “sputnjika” u “Torlaku” za dva, tri meseca

Đerlek: Punjenje i pakovanje “sputnjika” u “Torlaku” za dva, tri meseca

Foto: Pixabay // ilustracija

Institut “Torlak” bi za dva-tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine “sputnjik”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Kada je reč o mogućoj proizvodnji vakcine u Srbiji, rekao je da bi se to moglo očekivati krajem ove godine, a možda i koji mesec ranije.

Đerlek je za TV Prvu rekao da će rad “Torlaka” u proizvodnji vakcina imati dve faze, pri čemu je prva punjenje i pakovanje smeše koja bi u početku dolazila iz Rusije, a kasnije bi naš institut i sam proizvodio vakcinu.

Naveo je da je veoma dobro što je Ministarstvo zdravlja pre pet godina kupilo jednu od dve potrebne mašine i da je ostalo da se nabavi još jedna, koja je znatno jeftinija. Đerlek je pojasnio da će se mnogo više detalja znati u subotu, po završetku razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

Đerlek je takođe izjavio da druga faza, faza proizvodnje, podrazumeva i novi pogon za proizvodnju vakcine i da se tu očekuje velika pomoć Rusije. Kada je reč o količinama koje bi Torlak proizvodio, rekao je da bi to bilo više nego što je nama potrebno i da bi mogli i da izvozimo vakcine.

KOMENTARIŠI