Devojčica (13) čeka da se porodi! Otac deteta ima 15 godina

Devojčica (13) čeka da se porodi! Otac deteta ima 15 godina

Primljena je u GAK „Narodni front“ i nalazi se u 38. nedelji. Ona i beba su dobro, ali buduća mama je preplašena. Otac deteta ima 15 godina

SRBIJA U ŠOKU

Devojčica stara tek 13 godina primljena je u subotu uveče u GAK „Narodni front“, gde će za dve nedelje postati majka, iako je još uvek i sama dete!

Ovaj skandalozan slučaj maloletničke trudnoće uznemirio je zaposlene u „Frontu“, koji kažu da je tužno videti dete u takvoj situaciji.
– Primljena je u subotu. Došla je u pratnji roditelja. U 38. je nedelji trudnoće i za dve sedmice bi trebalo da se porodi. Zasad je sve u redu, jedino što je devojčica uplašena! Ona je još uvek dete! Njeni drugari idu u sedmi razred i igraju se, a ona treba da postane majka. Otac deteta ima 15 godina – kaže naš izvor iz „Fronta“.

Inače, prema zvaničnoj statistici, tokom 2015. godine 2.293 maloletne devojčice su rodile, a njih 25 je bilo mlađe od 15 godina! Istovremeno, 631 je odlučila da bebu ne zadrži i izvršila je abortus, dok su dve bile mlađe od 15 godina.

Direktorka GAK „Narodni front“ dr Snežana Rakić podseća da je taj broj sigurno veći, jer zvanična statistika ne pokriva privatne klinike, u kojima se takođe vrši prekid trudnoće i koje su upravo zbog toga i „popularne“.

majka-beba-foto-thinkstock-1461271813-891493

Na svake dve godine

– Ono što se može videti u praksi je da broj takvih trudnoća raste. Ipak, među njima je najviše onih koje ostanu u drugom stanju u kasnijim tinejdžerskim godinama, odnosno u 17. i 18. godini – navodi dr Rakić.

Što se tiče trudnoća devojčica od 12, 13, 14 i 15 godina, ona kaže da se u „Frontu“ jedan takav slučaj dogodi svake dve godine, odnosno na svakih 14.000 porođaja.

Visokorizične trudnoće

– Ovakve trudnoće nose i mnogo veće rizike za majku i bebu, jer mladi organizam nije u potpunosti prilagođen trudnoći. Međutim, maloletna lica ne mogu ništa da odluče bez saglasnosti roditelja, a često kriju trudnoću ili zbog neiskustva kasno i saznaju da su u drugom stanju, pa abortus nije opcija – ističe dr Rakić.

Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade, kaže da nezvanični podaci pokazuju da u Srbiji ima i do 16.000 maloletničkih trudnoća godišnje:
– U 90 odsto slučajeva te trudnoće su neželjene, što dalje utiče na zdravlje tih devojčica. One jednostavno u tom uzrastu nisu ni psihički ni fizički zrele da postanu majke. I dečake i devojčice moramo da naučimo odgovornom seksualnom ponašanju. Nema tu mesta stidu, sramoti ili bilo čemu drugom, jer ovde je u pitanju zdravlje naših najmlađih.

Više o ovoj vesti pročitajte OVDE.

KOMENTARIŠI