Umalo izbegnuta tragedija

Milan i Sandra Pantelić, iz sela Donja Brezovica u opštini Krupanj, objavili su video-snimak šokirani onim što se dogodilo njihovoj ćerki u školi. Naime, njoj su drugari iz škole u flašicu vode sipali “velenizol”, preparat koji se daje krupnoj stoci, a koji je veoma opasan po čoveka. Ceo slučaj stigao je do direktora, a novinari Telegraf.rs su razgovarali sa obe strane.

Ćerka Milana i Sandre je učenica osmog razreda Osnovne škole “Žikica Jovanović Šapanac” u Zavlaci. Deca iz ove škole nose vodu za piće u flašicama, jer je “česmovača” neispravna. Grupa od četiri druga iz odeljenja su devojčici, kada nije gledala, u flašicu s vodom sipala “velenizol”, preparat koji se daje krupnoj stoci, a služi za izbacivanje parazita.

– To je otrov koji se koristi na 50 litara vode i to na krupnu stoku od 1.000 kilograma. Jedan učenik je rekao našoj ćerci da popije malo vode. Ona je kasnije uzela flašicu i kada je popila primetila je da je voda čudnog ukusa i sama sreća da je ispljunula ostatak. Uzela je flašicu i odnela razrednoj i prijavila. Razredna je pozvala te učenike i oni su rekli da su našoj ćerki sipali kredu u flašicu. I na tome se i završilo – priča otac devojčice Milan Pantelić.

Pantelić kaže da su se konsultovali sa veterinarom i da im je on rekao da je dete kojim slučajem popilo i jedan ceo gutljaj da bi najverovatnije doživela jako trovanje.

Da je to dete popilo, došlo bi do strašnog grčenja creva i želuca i najverovatnije da bi došlo do jakog trovanja i kasnije do smrti. To nam je veterinar rekao. Pitamo se samo ne daj Bože šta bi bilo da je bilo ono najgore. Ko bi onda odgovarao? Niko od roditelja te dece nas nije ni pozvao telefonom da bi se izvinio, niti da pita kako je naše dete. Ti roditelji pružaju podršku svojoj deci – ogorčen je Milan Pantelić.

skola-klupe-foto-beta-1412280736-577839

– Tek posle nekoliko dana, žena koja radi kao čistačica u školi je našla u slivniku kesicu “velenizola”. Ženi je to bilo sumnjivo i odnela je kesicu direktoru škole. Direktor je tada odreagovao i pozvao je te učenike na razgovor. Mi smo za to saznali tek posle 6 dana kada su nas pozvali u školu. Bili smo zgroženi i uplašeni, jer naše dete je moglo da bude otrovano. Odmah smo slučaj prijavili policiji u Zavlaci. Direktor škole nas je uveravao da će dati sve od sebe da počinioci budu kažnjeni i premešteni u drugu školu. Mi smo u međuvremenu dali izjave tj. naša ćerka je dala izjavu i u policiji i socijalnim radnicima – priča Milan Pantelić.

Direktor škole Zoran Aleksić je rekao da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak, kao i da je četvoro od petoro učenika kažnjeno smanjenjem ocene iz vladanja, na jedinicu, a jednom učeniku je ocena smanjena na trojku.

Jedina stroža kazna od ove bila bi, prema rečima direktora, premeštaj u drugu školu. Ali je na predlog komisije, čiji je član bio i direktor, Nastavničko veće odlučilo da učenici ostanu u školi.

– Mislim da nisu imali svest o tome šta je moglo da se desi. Prvo su hteli da kupe “ricinus”, ušli su u tu poljoprivrednu apoteku, tamo ga nije bilo, pa su, kao zamenu tražili “velenizol”. Kada ih je veterinarski tehničar pitao za šta im treba, rekli su mu “za prasiće”. Igrom slučaja su baš toj devojčici sipali preparat – priča Aleksić.

Prema njegovim rečima, svi su blago zatečeni onim što se desilo. Primenili su, kaže, sve zakonske osnove koje su mogli. Slučaj je prijavljen Centru za socijalni rad, kao i policiji. Aleksić kaže da su slučajno otkrili šta se desilo.

Da nije čistačica našla kesicu sa preparatom, sve bi ostalo na prvobitnoj izjavi. Deca su rekla da su drugarici iz odeljenja prvo u vodu izmrvila kredu. Hteli da se našale. Bili su kod mene na razgovoru, sa roditeljima i nisu rekli istinu o onome što se desilo. Tek kad smo pronašli taj preparat, priznali su kod mene u kancelariji, ali tada nije bilo mama i tata  s njima. Bilo je sve vrlo konfuzno, stalno su menjali iskaze – priča Aleksić.

Ilustracija, Foto: Thinkstock
Ilustracija, Foto: Thinkstock

Milan Pantelić, otac devojčice, ljut je što je sve ostalo na smanjenoj oceni iz vladanja.

– Direktor škole nam je rekao da on tu više ne može ništa i da je dao sve od sebe, a razredna je rekla “hvala Bogu što se sve tako završilo i da i nije bilo toliko opasno jer joj je jedan od tih dečaka rekao da je prvo on tu vodu probao, pa tek onda da su našem detetu podvalili da pije, što je jedna velika laž – smatra Pantelić.

Ta ista deca idu i dalje sa našom ćerkom u školu, tu su pored nje svaki dan, ko nam garantuje da neće pokušati da urade isto. Hoćemo samo da se ovako nešto ne ponovi, ali posle ovakvog povlađivanja ovoj deci, smatramo da su šanse da nekog povrede veoma velike. I zato hoćemo da dignemo svoj glas da svi čuju. Jer šta je sledeće što će ta deca da urade? U strahu smo svaki dan. Prosvetni radnici osnovne skole u Zavlaci, tj. većina njih je glasala da ti momci ostanu u školi. Pitamo tu većinu nastavnika na čelu sa direktorom šta bi bilo da je neko pokušao da otruje njihovo dete. Da li bi se i onda ovako ponašali? Hoćemo da se ovo više nikada nikome ne desi i da narod čuje šta se radi u osnovnoj skoli u Zavlaci – kaže Pantelić.

KOMENTARIŠI