Jubilarna, petnaesta dobitnica nagrade “Žanka Stokić” je prvakinja Drame Narodnog pozorišta Olga Odanović – u sredu je odlučio žiri većinom glasova.

 Ovo ugledno priznanje, ustanovljeno na inicijativu Mire Stupice, od 2003. godine dodeljuje nacionalni teatar, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac. Žiri (predsednik Svetlana Bojković i članovi Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti”, reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica Jasna Đuričić)o ovogodišnjem laureatu odlučivao je među dvanaest kandidatkinja.

– Iznenađena sam i uzbuđena, kao i uvek kada je o priznanjima reč. Bilo je tako i kad sam dobila “Ljubinku Bobić”. Čini mi se da su ove nagrade veće od mene, pa možda ne umem ni da ih primim na pravi način – kaže za Olga Odanović, povodom vesti da je postala dobitnica prestižnog priznanja. – Svi znamo ko je bila Žanka Stokić, kakva je bila glumica, i ako sam bar delić njenog senzibiliteta iznela na sceni, biću srećna. Tim pre, što sam i sama najveći deo karijere igrala u komedijama. Žanka je nedostižna, vanvremenska, još živa među kolegama i u pozorišnom svetu. Zato i osećam mali zazor i veliku odgovornost pred nagradom s njenim imenom.

Poznata glumica završila je FDU u klasi profesora Milenka Marčića. U angažmanu Pozorišta “Boško Buha” provela je osamnaest godina, a od 2006.godine stalni je član Narodnog pozorišta. Među njenim najpoznatijim pozorišnim ostvarenjeima pominju se uloge u predstavama “San letnje noći”, “Čikaške perverzije”, “Skup”, “Mizantrop”, “Gospođa ministarka”, “Bela kafa”, a odnedavno je zablistala i u liku Matrjone u “Carstvu mraka” na matičnoj sceni. Inače, širokoj publici posebno je bliska kao Zlatana u “Selo gori,a baba se češlja”.

Nagrada “Žanka Stokić” već deceniju i po dodeljuje se “ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza”,a ove godine uručenje će biti 23.aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

KOMENTARIŠI