“Žanka Stokić” Olgi Odanović

“Žanka Stokić” Olgi Odanović

Petnaesta dobitnica nagrade "Žanka Stokić" je prvakinja Drame Narodnog pozorišta.

Jubilarna, petnaesta dobitnica nagrade “Žanka Stokić” je prvakinja Drame Narodnog pozorišta Olga Odanović – u sredu je odlučio žiri većinom glasova.

 Ovo ugledno priznanje, ustanovljeno na inicijativu Mire Stupice, od 2003. godine dodeljuje nacionalni teatar, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac. Žiri (predsednik Svetlana Bojković i članovi Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti”, reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica Jasna Đuričić)o ovogodišnjem laureatu odlučivao je među dvanaest kandidatkinja.

– Iznenađena sam i uzbuđena, kao i uvek kada je o priznanjima reč. Bilo je tako i kad sam dobila “Ljubinku Bobić”. Čini mi se da su ove nagrade veće od mene, pa možda ne umem ni da ih primim na pravi način – kaže za Olga Odanović, povodom vesti da je postala dobitnica prestižnog priznanja. – Svi znamo ko je bila Žanka Stokić, kakva je bila glumica, i ako sam bar delić njenog senzibiliteta iznela na sceni, biću srećna. Tim pre, što sam i sama najveći deo karijere igrala u komedijama. Žanka je nedostižna, vanvremenska, još živa među kolegama i u pozorišnom svetu. Zato i osećam mali zazor i veliku odgovornost pred nagradom s njenim imenom.

Poznata glumica završila je FDU u klasi profesora Milenka Marčića. U angažmanu Pozorišta “Boško Buha” provela je osamnaest godina, a od 2006.godine stalni je član Narodnog pozorišta. Među njenim najpoznatijim pozorišnim ostvarenjeima pominju se uloge u predstavama “San letnje noći”, “Čikaške perverzije”, “Skup”, “Mizantrop”, “Gospođa ministarka”, “Bela kafa”, a odnedavno je zablistala i u liku Matrjone u “Carstvu mraka” na matičnoj sceni. Inače, širokoj publici posebno je bliska kao Zlatana u “Selo gori,a baba se češlja”.

Nagrada “Žanka Stokić” već deceniju i po dodeljuje se “ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza”,a ove godine uručenje će biti 23.aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

KOMENTARIŠI