Mariji Vicković uručena Plaketa „Žanka Stokić“

Mariji Vicković uručena Plaketa „Žanka Stokić“

Nagradu je uručila Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova

Marija Vicković

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u utorak, 25.12.2018, nakon odigrane predstave „Dama sa kamelijama“, glumici Mariji Vicković uručena je nagrada Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje 17.pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ koje u održane od 1.do 4.novembra 2018. u Rabrovu.

Nagradu je uručila Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova, organizator festivala.

Svetlana Kuzmanović u svom obraćanju rekla je :

„Poštovana publiko, uvaženi akteri večerašnje predstave, dobro veče!

Već 17 godina Udruženje građana „ Žanka Stokić „ organizuje u Rabrovu Pozorišne svečanosti “ Žanki u čast “, festival malih pozorišnih formi koji neguje tradicionalan pristup pozorištu i na kome se dodeljuje nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Ove svečanosti doprinose i da se čuva od zaborava lik i delo najveće srpske glumice 20. veka Živane Žanke Stokić.

Prema oceni članova Umetničkog saveta festivala, Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje sedamnaestih pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ pripala jeglumici Mariji Vicković za ulogu Bele u predstavi „ Indigo „ u produkciji „Smart“ studija i pozorišta „ Zvezdara teatar“ iz Beograda.

U obrazloženju umetničkog saveta stoji i sledeće: „ U aktuelnom tekstu, pisca Duška Premovića, razvija se savremena priča o životu, svakodnevici, dve usamljene žene koje izbor puta , kojim će kroz život ići, zbližava.

Kriza identiteta, kao bolest modernog društva, temelj je na kome Marija Vicković gradi ulogu Bele , žene koja na putu ka vrhu želeći da gradi karijeru ne bira sredstva . Ulogom Bele , glumica, na sceni je otvorila bolna, goruća pitanja za koje generacije mladih žena ne nalaze odgovore.

Kroz svojevrsnu igru nadmudrivanja i rivalstva sa starijom i iskusnijom koleginicom, Marija Vicković kroz lik Bele osvetljava kompleksnost pitanja žena sadašnjice i nesposobnost da se donesu ispravne odluke pod velikim uticajem sopstvenih nadanja ali i pod presijom društva koje nameće drugačije vrednosti stavljajući ženu u kavez društvenih očekivanja. Raskošnim talentom i suverenom igrom, Marija gradi karakterni lik koji dotaknuvši dno , ostavljena i usamljena, savladava stege društva šaljući poruku i ohrabrenje publici .

Marija Vicković, uverljivo, dočarala je širok dijapazon karakternih crta i emocija ovog upečatljivog lika . Sa lakoćom, naizgled krhko a zapravo glumački snažno, kroz čitav komad svojom energijom i glumačkom ubedljivošću plenila je scenom.“

KOMENTARIŠI