Mariji Vicković uručena Plaketa „Žanka Stokić“

Mariji Vicković uručena Plaketa „Žanka Stokić“

Nagradu je uručila Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u utorak, 25.12.2018, nakon odigrane predstave „Dama sa kamelijama“, glumici Mariji Vicković uručena je nagrada Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje 17.pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ koje u održane od 1.do 4.novembra 2018. u Rabrovu.

Nagradu je uručila Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova, organizator festivala.

Svetlana Kuzmanović u svom obraćanju rekla je :

„Poštovana publiko, uvaženi akteri večerašnje predstave, dobro veče!

Već 17 godina Udruženje građana „ Žanka Stokić „ organizuje u Rabrovu Pozorišne svečanosti “ Žanki u čast “, festival malih pozorišnih formi koji neguje tradicionalan pristup pozorištu i na kome se dodeljuje nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Ove svečanosti doprinose i da se čuva od zaborava lik i delo najveće srpske glumice 20. veka Živane Žanke Stokić.

Prema oceni članova Umetničkog saveta festivala, Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje sedamnaestih pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ pripala jeglumici Mariji Vicković za ulogu Bele u predstavi „ Indigo „ u produkciji „Smart“ studija i pozorišta „ Zvezdara teatar“ iz Beograda.

U obrazloženju umetničkog saveta stoji i sledeće: „ U aktuelnom tekstu, pisca Duška Premovića, razvija se savremena priča o životu, svakodnevici, dve usamljene žene koje izbor puta , kojim će kroz život ići, zbližava.

Kriza identiteta, kao bolest modernog društva, temelj je na kome Marija Vicković gradi ulogu Bele , žene koja na putu ka vrhu želeći da gradi karijeru ne bira sredstva . Ulogom Bele , glumica, na sceni je otvorila bolna, goruća pitanja za koje generacije mladih žena ne nalaze odgovore.

Kroz svojevrsnu igru nadmudrivanja i rivalstva sa starijom i iskusnijom koleginicom, Marija Vicković kroz lik Bele osvetljava kompleksnost pitanja žena sadašnjice i nesposobnost da se donesu ispravne odluke pod velikim uticajem sopstvenih nadanja ali i pod presijom društva koje nameće drugačije vrednosti stavljajući ženu u kavez društvenih očekivanja. Raskošnim talentom i suverenom igrom, Marija gradi karakterni lik koji dotaknuvši dno , ostavljena i usamljena, savladava stege društva šaljući poruku i ohrabrenje publici .

Marija Vicković, uverljivo, dočarala je širok dijapazon karakternih crta i emocija ovog upečatljivog lika . Sa lakoćom, naizgled krhko a zapravo glumački snažno, kroz čitav komad svojom energijom i glumačkom ubedljivošću plenila je scenom.“

KOMENTARIŠI