Hladno i oblačno vreme u Srbiji zadržaće se sve do petka, izjavio je danas direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić i dodao da se slaba do umerena kiša očekuje u severnom delu zemlje, dok se u južnim krajevima Srbije očekuje razbijanje kompaktne oblačnosti, ali s nestabilnim vremom s grmljavinom i pljuskovima.

“Nestabilno vreme s pljuskovima se očekuje do petka. U petak očekujemo stabilizaciju vremena, a u subotu očekujemo pretežno sunčano vreme s porastom dnevnih temperatura”, rekao je Nikolić za RTS.

Prema njegovim rečima, sve operativne službe su u pripravnosti i dežuraju 24 sata tokom cele godine.

Govoreći o situaciji u regionu i porastu reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja.

“Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda vezano za ovaj ciklon. Recimo, u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja”, rekao je Nikolić.

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funcionišu.

“Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosnu na 2014. godinu u pogledu količine padavina, intenziteta i stanje tla, i svi subjekti u sistemu su u skladu s našim upozorenjem adekvatno reagovali”, navodi Nikolić.

Kako je rekao, Hidrometerološki zavod u poslednje tri godine imao je nekoliko projekata kojima je značajno unapredio svoje kapacitete.

“Napomenuo bih samo da smo sa svim državama u slivu Save razvili zajedničku platformu za razmenu infomracija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza”, rekao je Nikolić.

KOMENTARIŠI