Foto: Urban City // B.P.

Prekršajni sud u Požarevcu osudio je na minimalne novčane kazne bivše direktore Centra za kulturu u Kučevu, čijim delovanjem je budžet oštećen za ukupno oko 39 miliona dinara, javlja Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Zlatan Zabukovec i Jasmina Blagojević, nekadašnji direktori Centra za kulturu „Dragan Kecman“, osuđeni su zato što su od početka 2020. godine zaključno sa prošlim januarom nezakonito angažovali na desetine ljudi, na šta je ukupno potrošeno skoro 40 miliona dinara.

Oboje su na sudu priznali prekršaj i kažnjeni su sa po 30.000 dinara. Protiv njih nije bio pokrenut krivični postupak, zbog čega šteta nastala na ovaj način neće biti naplaćena u celosti.

Pored Blagojević i Zabukovec, kažnjen je i Centar za kulturu kao pravno lice sa 200.000 dinara, što je niže od zakonom predviđene kazne.

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Postupak je pokrenut po prijavi budžetske inspekcije, a nakon pisanja CINS-a o spornim ugovorima koje je Centar za kulturu sklapao sa odbornicima Srpske napredne stranke (SNS).

Blagojević je na sudu izjavila da su ljude zaposlili bez pribavljene saglasnosti Vlade Srbije i mišljenja resornog ministarstva, što su bili dužni, a zarad „socijalne politike i zbrinjavanja ljudi“.

Slično je ispričao i Zabukovec koji je na mesto direktora došao u avgustu 2020. godine,

„Mi smo zaposlili određen broj lica po tom osnovu sa ciljem da ostvarimo neku socijalnu politiku, odnosno zbrinemo ta lica i njihove porodice te nikakve loše namere u tom činu nije bilo“, kazao je on sudiji.

Kako se navodi u presudi Prekršajnog suda u Požarevcu (Odeljenja u Golupcu), upravo to što su priznali uzeto je kao jedna od olakšavajućih okolnosti prilikom određivanja kazne, iako su prekršaje napravili sa umišljajem.

Među onima koje su angažovali bili su i odbornici SNS-a iz Kučeva, pokazalo je istraživanje CINS-a iz prošle godine.

Istraživački novinari su tada otkrili da je na angažovanje ovih odbornika Centar „Dragan Kecman“ dao barem tri miliona dinara, a neki od njih su uprkos tome što su imali ugovore, za CINS „tvrdili da tamo ne rade“.

Sudija je u presudi navela da je na to posebno uticala činjenica da je ova ustanova otklonila nepravilnosti i pre nego što je presuda doneta.

Advokat Ivan Ninić izjavio je za CINS da je, umesto prekršajnog postupka, u ovom slučaju trebalo utvrditi trag novca, videti gde je on otišao, kao i da li je reč o fiktivnim poslovima.

„Tužilaštvo u tome ne vidi ništa sporno, tom prekršajnom prijavom Ministarstvo finansija već usmeri u kom pravcu će postupak ići i to je zapravo jedan način da se izvlači novac za partijske potrebe. I to jeste ne samo stranačko zapošljavanje, to je jedan vid korupcije, jer se na taj način korumpiraju odbornici, kupuje se politička većina, kupuje se politički mir u lokalnom parlamentu“, kazao je Ninić.

Prema njeogivm rečima, jedini način da se naplati višemilionska šteta bio je da se pokrene krivični postupak.

„Pošto ovde nema krivičnog postupka, ovaj novac niko neće vratiti i zapravo ovo je jedan elegantan način da se ova situacija reši – da se zadovolje propisi, da se krivci kazne, ali da to bude simbolično“, smatra Ninić.

KOMENTARIŠI