Dobio 5,5 godina jer je podvodio robinje, nudio ih na pijaci!

Dobio 5,5 godina jer je podvodio robinje, nudio ih na pijaci!

Goran Maksimović (52) osuđen u Višem sudu u Smederevu jer je tri žene držao u kući i terao na prostituciju. Zloupotrebio njihovu lošu materijalnu situaciju.

Viši sud u Smederevu osudio je Gorana Maksimovića (52) iz ovog grada na pet i po godina zatvora zbog trgovine ljudima. On je držao tri žene zatočene u svojoj kući, i uz pretnje i batine, terao ih na prostituciju. Kako se navodi u obrazloženju presude, u pitanju su rođene sestre D. N. (21) i Z. N. (23), kao i tridesetosmogodišnja M. T. (38) iz Smedereva.

– Koristeći lošu materijalnu situacija žena, i znajući da su zavisnice od alkohola i opijata, podvodio ih je mušterijamatvrdilo je tužilaštvo. – Odvozio ih je na ugovorena mesta, a potom vraćao svojoj kući. Pretio im je ubistvom i praktično ih držao kao robinje.

Boravak u svojoj kući i ishranu uslovljavao je zahtevom da se D. N. prostituiše, dok je Z. N. izabrao da udovoljava njegovim seksualnim potrebama. Reč je o sestrama koje su, nakon svađe sa ocem, rešile da napuste kuću, te ih je Goran primio kod sebe. Kada ih je podvodio, oralni seks je naplaćivao 1.500 dinara, ali su cene išle i do 10.000. Žene je čak i izvodio na pijacu gde ih je nudio prodavcima. Inače, osuđeni je bio korisnik socijalne pomoći, bez stalnog zaposlenja.

Sve je, prema prikupljenim dokazima, trajalo oko dva meseca, do marta ove godine. Nakon hapšenja, optužnica je podignuta u julu.

– Imajući u vidu težinu krivičnog dela, i dobru saradnju sa nadležnim institucijama, smatramo da je postupak okončan brzo i efikasno – kaže za “Novosti” sudija Marko Jocić. – Za nepuna tri meseca saslušano je sedamnaestoro ljudi, od kojih trinaest svedoka koji su koristili usluge ovih žena. Među njima su bili različiti profili, od prodavaca na pijaci do dobrostojećih ljudi.

U prvom trenutku, kada je uhapšen, protiv njega je podneta krivična prijava za protivpravno lišavanje slobode, a optužen je za trgovinu ljudima. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od minimum tri do 12 godina zatvora. Od hapšenja je u pritvoru, koji mu je produžen posle izricanja prvostepene presude. O sestrama trenutno brigu vodi Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima koji je od početka uključen u slučaj, saznajemo u Višem sudu.

Optuženi se branio tvrdnjama da je žene držao u svojoj kući “kako bi im pomogao”. Maksimović je oslobođen optužbi za silovanje jedne devojke O. M. zbog nedostatka dokaza.

OTKRIVEN SLUČAJNO

Slučaj je otkriven kada je policajac došao da Maksimoviću uruči poziv za saslušanje kao osumnjičenom za krađu. Vrata je tada otvorila jedna od žena, koja ništa nije rekla policajcu, ali je na povratnici napisala “upomoć”. Istog dana Maksimović je uhapšen.

KOMENTARIŠI