DOBIO DRUGU ŠANSU! POŽAREVLJANIN Preživeo kao jedan u milion

DOBIO DRUGU ŠANSU! POŽAREVLJANIN Preživeo kao jedan u milion

Milan Mitić iz Požarevca, momak koji je preživeo tešku saobraćajnu nesreću prilikom vožnje motora u pijanom stanju i proveo u komi 40 dana, za čije preživljavanje su šanse bile jedan u milion, bio je specijalni gost tribine u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji sa koje su upućene poruke mladima u cilju podizanja svesti o bezbednoj vožnji.

Milan je prisutnima ispričao kako je i zašto do nesreće došlo, a sticajem srećnih okolnosti, ali i velikom upornošću i voljom, preživeo je, prema medicinskim statistikama, kao jedan u milion, ponovo naučio da hoda, i sada živi, kako kaže, svoj drugi život.

Najčešći uzroci saobraćanih nezgoda su brzina, alkohol, nekorišćenje sigurnosnog pojasa u vožnji i upotreba mobilnog telefona. Prekršajne sankcije rigoroznije su za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, a mladi bi trebalo da obrate pažnju kako na svoju, tako i na bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Vozači sa probnom vozačkom dozvolom smeju upravljati brzinom koja je najviše 90 odsto od ograničenja na delu puta kojim se kreću. Kada je reč o alkoholu koji je najčešći pasivni uzrok saobraćajnih nezgoda, za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, zakon je nešto specifičniji u odnosu na druge grupe vozača, s obzirom da prilikom vožnje nije dozvoljeno konzumiranje alkohola uopšte.

U okviru kampanje “Vozi bezbedno – biraj život“, u Prvoj gimnaziji je održana prva u nizu tribina koje će biti upriličene u srednjim školama. Tribinu su zajednički organizovali grad Kragujevac i Kancelarija za mlade u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – saobraćajnom policijom, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć i Sektorom za vanredne situacije – vatrogasnom službom.

Namera je da se cvom tribinom podigne svest mladih o bezbednoj vožnji. Udruženim snagama i saradnjom između lokalne samouprave i ustanova i institucija koje se bave bezbednošću u saobraćaju, medija i škola, moguće je pomoći mladima i sprečiti ovakve nesreće.

 

KOMENTARIŠI