PODELI

Sinoć je održana Svečana akademija na kojoj su dodeljena 15.oktobarska priznanja.

Plaketa Grada Požarevca dodeljena je Nikoli Selakoviću, generalnom sekretaru predsednika Republike Srbije,oktobarska nagrada Grada Požarevca, koja se sastoji od povelje i novčanog dela u iznosu od 59.200,00 dinara dodeljena je Miliji Radivojeviću Baji, pesniku, pojcu i zdravičaru i Povelja Grada Požarevca biće naknadno uručena JP “Elektroprivreda Srbije”.

Prisutnima na akademiji obratio se gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je istakao: “Saznanje da vam očevi i dedovi i danas, posle toliko godina slavom, hrabrošću i poštenjem sijaju, tera i vas da budete dostojni njihovog zaveta. Ono se ogleda u samo jednoj poruci – Čuvaj svoje i ne poželi ništa što je tuđe. Jedna rečenica ali njen bi se sadržaj mogao opisati u stotinama i stotinama godina srpske istorije. Ponekada je ovaj zavet mnogo koštao naš narod koji ga je kroz nebrojano ratova plaćao krvlju, zemljom i neprijateljskom čizmom na svojim drumovima.

Ono što nikada, ali nikada nismo davali u zalog jesu čast i istina. A ti heroji iz Prvog i Drugog Svetskog rata videli su dane neposredno pred oslobođenje, i dane buduće, kao i ovaj dan. Videli su, jer samo bi ta njihova vizija mogla da objasni veliko junaštvo i žrtvu njihovu za slobodu ali ne slobodu za sebe, već za potomke njihove i njihovu Srbiju. I ta Srbija nije samo reč. Nije samo naziv jedne države ponosnih ljudi koji vole mir i pravdu. Ona je najlepša ideja i oaza svih koji njome sada hodaju ali i onih koji su njome hodali i kao takva mora ostati i opstati. Mislim da je tom istorijskom putu naše Srbije, od mačeva i pušaka, mnogo više mudrost naša i pamet doprinela. Poslušajmo je i u vremenu ovom.

Ispred nagrađenih obratio se generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković:

– Mi danas ovde stojimo i slavimo 100 godina od oslobođenja vašeg divnog  grada i činjenica da smo ovde, činjenica da slavimo, da se okupljamo i svetkujemo, dokaz  je da smo pobedili i da smo nastavili prkosno da postojimo. Zbog  toga je moja radost danas još veća, što na takav dan dobijam ovo uzvišeno priznanje. Moja čast  i moja sreća su možda samo merljivi nivoom obaveze koju ste dodeljivanjem ovakvog jednog priznanja meni stvorili prema vašem gradu i prema svima vama. Trudiću se da dok obavljam važne i odgovorne funkcije vašem gradu poklonim tek nešto malo više pažnje nego drugim gradovima, jer znam da Požarevac to zaslužuje.

Povodom Dana oslobođenja održan je concert na gradskom trgu gde je nastupila grupa Van Gog.

Celu svečano akademiju pogledajte na našoj Facebook stranici OVDE.

KOMENTARIŠI