Dodeljena priznanja za građanski aktivizam, nagrađen i Požarevljanin Stefan Vukić

Dodeljena priznanja za građanski aktivizam, nagrađen i Požarevljanin Stefan Vukić

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas” za 2023. godinu.

Crta od 2018. godine dodeljuje priznanje “Hrabri glas” pojedincima i grupama koje se ističu odvažnošću u borbi za opšte dobro.

Ove godine priznanje zaslužuje svako od stotina hiljada građanki i građana koji su mirnim protestima pokazali hrabrost da veruju u Srbiju bez nasilja. Pošto fizički nije moguće da se odlikovanje uruči svima koji ga zaslužuju, organizovana je svečanost na kojoj je ukazano poštovanje pojedincima i grupama čije angažovanje je bilo inspiracija za sve učesnice i učesnike protesta, navodi se u saopštenju.

„Potrebna je velika hrabrost da bi se preživelo pod teškom senkom nasilja, a kamoli da bi se podigao glas i zahtevao život dostojan građanke i građanina u demokratiji. U stanju apatije u koju nas politički moćnici i uzurpatori države guraju, potrebna je hrabrost da se poveruje da uopšte ima smisla pobuniti se. Hrabrost je u našoj nadi da možemo u Srbiji uspostaviti sistem zasnovan na sili zakona, a ne na zakonu sile.“ rekla je Vukosava Crnjanski, direktorka Crte.

U ime svih hrabrih građana priznanja su poneli: neformalno udruženje “Studenti protiv nasilja”, lokalni aktivisti i organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” u Petrovcu na Mlavi, aktivistkinja Dragana Arsić iz pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, Ranka Kašiković iz Subotice i Stefan Vukić iz Požarevca koji su javno istupili protiv političkih pritisaka kojima su bili izloženi na radnom mestu, tužiteljka Bojana Savović i Jasmina Paunović i tužilac Predrag Milovanović, bivša članica Saveta REM-a Judita Popović i Lokalni front iz Kraljeva, zaključuje se u saopštenju Crte.

KOMENTARIŠI