Đoković: Radije bih žrtvovao trofeje nego da budem primoran na vakcinaciju

Đoković: Radije bih žrtvovao trofeje nego da budem primoran na vakcinaciju

Foto: Urban City TV capture

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je rekao da bi radije žrtvovao buduće teniske trofeje nego da bude primoran da dobije vakcinu protiv kovida-19.

Đoković je u intervjuu za BBC izjavio da ne bi trebalo da ga povezuju sa antivakserskim pokretom, ali da podržava pravo pojedinca na izbor.

Na pitanje da li bi žrtvovao učešće na Vimbldonu i Rolan Garosu zbog svog stava o vakcini, Đoković je odgovorio: „Da, to je cena koju sam spreman da platim“.

“Nikada nisam bio protiv vakcinacije, ali sam uvek podržavao slobodu izbora šta stavljate u svoje telo”, rekao je Đoković, potvrđujući da je primao vakcine kao dete.

Đoković se nada da će se uslovi u vezi sa vakcinacijom na pojedinim turnirima promeniti, te da se nada da će “moći da igra još mnogo godina”.

Osvajač 20 grend slem titula je potvrdio da je spreman da se odrekne šanse da postane statistički najveći teniser svih vremena.

“Zato što su principi donošenja odluka o mom telu važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog”, poručio je on.

Đoković je rekao da je “uvek bio odličan student dobrobiti, zdravlja, ishrane” i da je na njegovu odluku delimično uticalo to što su faktori poput promene ishrane i načina spavanja imali pozitivan efekat na njegove sportske sposobnosti.

Rekao je da “drži svoj um otvorenim” o mogućnosti da bude vakcinisan u budućnosti, “jer svi zajedno pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za okončanje pandemije“.

“Nikada nisam bio protiv vakcinacije. Razumem da globalno svi pokušavaju da ulože velike napore da se izbore sa ovim virusom i da mu vide, nadamo se, skori kraj”, rekao je on.

KOMENTARIŠI