Direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković čak dva puta je bolovala od kovida 19. Cela njena porodica bila je zaražena: troje dece i muž preležali su koronavirus, a ova opaka bolest odnela je život njene majke. Kada znate da ste učinili sve što ste mogli, shvatite da kod nekih pacijenata bolest prosto ne možete da pobedite, kaže Zdravkovićeva.

Titulu viteza, koju joj je dodelio Grad Požarevac, posvetila je svima u zdrastvenom sistemu koji su se borili da sačuvaju zdravlje građana.

Doktorka Marija Zdravković je čak dva puta preležala koronavirus, a drugi put, kako kaže, nije ni pretpostavila da je kovid u pitanju.

“Drugi put se nisam striktno pridržavala svih protokola, mislila sam da imam imunitet, a da je u pitanju drugi virus ili premor. Na poslu ste u stalnom kontaktu sa pacijentima, nemate radno vreme, odgovarate za pacijente, ali i za kolege koji tamo rade”, objasnila je Zdravkovićeva gostujući u “Beogradskoj hronici”.

Na posao se vratila, kao i prvi put, čim je ozdravila i bila sigurna da ne može zaraziti ljude oko sebe.

Bolest ju je uzdrmala, ali ne i porazila

Cela porodica doktorke Zdravković u jednom trenutku je bila zaražena koronom, koja je odnela život njene majke.

“Moja priča je slična drugim pričama zdrastvenih radnika, mnogi su imali teške gubitke u svojim domaćinstvima. Uplašila sam se kada su se deca razbolela, jer ja sam pre svega majka, čovek, pa tek onda ono čime se bavim, ali bilo je bitno ne paničiti”, rekla je Zdravkovićeva.

Međutim, kako kaže, kada imate obaveze, kada ste posvećeni i znate da ste učinili sve što ste mogli, shvatite da neke pacijente, nažalost, ne možete da izlečite.

“Bilo je starijih ljudi koji su ozdravili i izašli iz bolnice, ali i mladih koje smo izgubili”, rekla je doktorka Zdravković.

Neophodno je da se, bez obzira na broj zaraženih, držimo svih preporuka.

Zdravstveni sitem je u budnom stanju, rekla je direktorka KBC “Bežanijska kosa”, i spreman na različite scenarije.

“Danas mnogo više znamo nego u martu, kada se bolest pojavila. Primenjujemo najnovije protokole lečenja, što mora biti prilagođeno svakom pacijentu, jer ne odgovara svaki lek svakom pacijentu”, kaže Zdravkovićeva.

Pacijenti treba da pitaju kako treba da se leče. Različite su reakcije na terapiju i bitno je da se s pacijentima razgovara i da imaju punu informaciju.

Moramo biti odgovorni prema drugima

Doktorka Zdravković kaže da svako ima pravo da misli da ne treba nositi maske, ali ne sme da ugrožava zdravlje i živote drugih.

“Ne smete da ne mislite na druge i da zato što vi niste nosili masku ugrožavate njihovo zdravlje, pa čak i život. Vama možda neće ništa biti, ali nekoga možete da zarazite, a taj neko ili nečija majka, brat, sestra mogu da se razbole, pa i umru. Odgovorni smo ne samo prema sebi i svojoj porodici već i okolini, što je društvena odgovornost”, naglasila je doktorka Zdravković.

Titulu viteza posvetila svima u zdravstvenom sistemu

Najemotivniji trenutak za nju je bio kada joj je Grad Požarevac dodelio titulu viteza.

“To je bila jedna od najsnažnijih emocija, kada sam se setila svih i dobrih i loših trenutaka. Titulu sam posvetila svima u zdrastvenom sistemu koji su se borili da sačuvaju ovaj narod. Srbija mora i može da se izbori sa ovom bolešću i mi smo uspeli da katastrofalne posledice svedemo na minimum”, zaključila je za RTS direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI