Foto: Urban City // I.P.

Organizatori 59. Ljubičevskih konjičkih igara odlučili su da počasni vitez ove godine bude Milovan Bojić. Titulu počasnog viteza dodelio mu je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović na hipodromu tokom finalnog takmičenja.

Rođen je u Kolašinu 1955. godine, po profesiji lekar.

Foto: Urban City // I.P.

Bojić je 90-ih godina bio istaknut po političkom delovanju u SPS-u i JUL-u, bio je i potpredsednik Vlade SRJ za vreme vladavine Slobodana Miloševića, kao i ministar zdravlja do početka oktobra 2000.

PROČITAJTE I OVO:

Dušan Janković novi vitez Ljubičevskih konjičkih igara

U dva navrata tokom 2001. i 2002. godine, pokušano je ukidanje njegovog imuniteta kao saveznog poslanika, radi sprovođenja krivičnog postupka.

Od 1992. do početka oktobra 2000. bio je i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje kada je smenjen. Direktor ove institucije postao je ponovo 2018. godine.

Bio je i šef lekarskog tima koji je brinuo o zdravlju dr Vojislava Šešelja u zatvoru u Hagu.

Uveo je nove metode u kardiovaskularnu medicinu naše zemlje: transplantaciju srca i jetre, ugradnju parcijalnog veštačkog srca, ugradnju totalnog veštačkog srca, hirurško remodelovanje srca Batista metodom, ugradnju kardioverter defibrilatora, TAVI proceduru (perkutanu transkatetersku implantaciju aortne valvule), MitraKlip (perkutano rešavanje značajne mitralne regurgitacije), kao i mnoge druge. Bio je osnivač i rukovodilac Laboratorije za aterosklerozu i vaskularnu biologiju, prve ovakve vrste u našoj zemlji koja je bila aktivna u Institutu od 1995.-2000.god. Održao je po pozivu veći broj predavanja na stručnim i naučnim skupovima u Italiji, SAD, Kini i Rusiji.

POVEZANE VESTI:

“Čak tri” počasna ljubičevska viteza u Požarevcu

Arno Gujon počasni vitez 55. Ljubičevskih konjičkih igara

 

KOMENTARIŠI