Mihajlović: Noćas smo uvezli struje za 1,3 miliona evra, moramo da štedimo

Mihajlović: Noćas smo uvezli struje za 1,3 miliona evra, moramo da štedimo

Foto: Urban City / I.P.

Država ne pravi planove za restrikcije, ali ćemo morati da uvozimo struju i za to će biti izdvojena ogromna sredstva, rekla je za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović. Cilj je da se uštedi 15 odsto struje, jer onda ne bismo morali da je uvozimo.

Dok većina evropskih zemalja pravi planove za restrikcije, Srbija pravi planove za uštedu pre svega u javnim preduzećima. Planovi treba da budu gotovi do 15. septembra, kao i način kako će se pratiti njihovo sprovođenje, rekla je za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović.

“Noćas smo uvezli struju u vrednosti od 1,3 miliona evra. Mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju ove zime za šta će biti izdvojena ogromna sredstva”, rekla je ministarka.

Srbija je jedina zemlja koja se opredelila za ovakvu vrstu štednje. Uz preporuke građanima kako da štede električnu energiju, pojedinci koji budu manje trošili biće i nagrađeni.

Kada je reč o situaciji u EPS-u i na kopovima, ministarka kaže da para za investicije sada nema, a da je oprema stara.

“Bager iz Kolubare koji se ovih dana pominje u medijima da je oštećen u oluji je star 27 godina i trebao je da ide na remont. Ta oprema je stara, a trenutno nemamo novca za investicije, i mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju”, rekla je Mihajlovićeva.

Kada je reč o toplanama, ministarka kaže da su one spremne za predstojeću grejnu sezonu i da imamo rezerve mazuta.

“Zaliha mazuta imamo za 100 dana, nafte i naftnih derivata za 60 dana. Krizni planovi su spremni za nepredviđena dešavanja na evropskom tržište”, rekla je ministarka.

Kada je reč o pelatu zbog poremećaja na tržištu snabdevanja, inspekcije su obišle 270 privrednih subjekata od kojih svega 30-tak nije imalo regularne papire, zbog čega im je zaplenjena roba.

“Snabdevanje je normalizovano, ima dovoljno peleta, a i većina građana je već nabavila pelet”, kaže Mihajlovićeva.

Ministarka ponavlja da se restrikcije struje ne planiraju.

“Ne prave se planovi za restrikcije, bez obzira što se restrikcije najavljuju i u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji. Mi ćemo se truditi da obezbedimo za sve redovno snabdevanje, ali građani moraju da budu svesni da će ogroman novac biti izdvojen za to”, naglasila je u gostovanju na RTS-u ministarka energetike Zorana Mihajlović.

KOMENTARIŠI