Dokumentarni film “Ropstvo i sloboda” emitovan i u Petrovcu na Mlavi

Dokumentarni film “Ropstvo i sloboda” emitovan i u Petrovcu na Mlavi

U sklopu obeleževanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi u nekoliko mesnih zajednica je prigodnim svečanostima obeležen 11.novembar

U organizaciji Kulturno-prosvetnog centra, Boračke organizacije i udruženja ratnih potomaka od 1912-1918 u sali bioskopa „Delo“ emitovan je dokumentarni film „Ropstvo i sloboda“ autora Novice Saviće, novinara RTS-a.

Emisija „Ropstvo i sloboda“ bazirana je na dnevniku uglednog požarevačkog apotekara Mihaila Dušmanića, koji je on vodio od 1915. do 1919. godine. Pored ličnih beležaka i tragedije koju je doživeo, Dušmanić u dnevniku svedoči i o teškim godinama bugarske okupacije požarevačkog i mlavskog kraja za vreme Prvog svetskog rata. Okupatori su sproveli sistematsku bugarizaciju srpskog naroda. U školama je umesto srpskog uveden bugarski jezik, srpski sveštenici, učitelji i gotovo čitava administracija zamenjeni su bugarskim. Bila je praksa da sveštenici na samom venčanju pokrštavaju mladence, a novorođena deca su dobijala bugarska imena i prezimena.

Išlo se toliko daleko da su na spomenicima menjana prezimena tako što je -ić u srpskom prezimenu zamenjeno karakterističnim -ov za bugarska prezimena. Počinjena su i mnogobrojna zverstva, ubistva pa čak i interniranje čitavih sela iz Mlavskog područja. Posle rata je Arčibald Rajs evidentirao više od 400 civilnih žrtava u ovom kraju.
Emisija je snimana u Požarevcu, okolini Petrovca na Mlavi, Nišu i Prokuplju.

POVEZANE VESTI:

Premijerno prikazan film Novice Savića “Ropstvo i sloboda” u Požarevcu

 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI