Dozvoljeni minus u Srbiji najskuplji u Evropi

Dozvoljeni minus u Srbiji najskuplji u Evropi

Podaci zvanične evropske statistike - Eurostata pokazuju da su kamatne stope na revolving kredite i dozvoljena prekoračenja po tekućim računima najniže u Austriji - svega 3,44 odsto

Bankarske Kamatne stope na pozajmice po tekućim računima neuporedivo niže u zemljama Evropske Unije. Ista banka u našoj zemlji ima duplo veću zaradu nego u Rumuniji, gde zaračunava kamatu od 13,6 odsto.

Dok u Srbiji plaćamo kamatu na dozvoljene minuse i po 36 odsto godišnje, cena ove pozajmice u zemljama evrozone je tek šesti deo ovog procenta!

Prema podacima Evropske centralne banke – ECB, kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje po tekućim računima u zemljama EU koje koriste evro kao valutu je svega 6,09 odsto godišnje. I dok su u Srbiji banke proteklih godina zaračunavale i po 40, 50 odsto na dozvoljene minuse, statistika ECB pokazuje da su, u proteklih osam godina, najviše kamate na minuse u evrozoni zabeležene u januaru 2012. godine – 8,43 odsto. U našoj zemlji toliko danas koštaju najjeftiniji keš zajmovi sa rokom otplate od maksimum 12 meseci.

Većina banaka sa stranim kapitalom koje posluju u Srbiji prisutne su i u zemljama regiona. Na njihovim internet-stranicama jasno se vidi kolike kamate zaračunavaju građanima u susednim državama. Tako, na primer, u Rumuniji pojedine banke primenjuju posebnu formulu za iskazivanje cene dozvoljenog minusa: Robor 3l + 10 odsto, što iznosi 12,85 odsto. U prevodu – prosečna kamatna stopa na međubankarske pozajmice u rumunskim lejima uvećana za 10 procenata.

Ako bi se ista formula primenila kod nas, mogla bi da glasi: tromesečni Belibor uvećan za 10 odsto, što na kraju dovodi do kamatne stope od 13,16 odsto. A, pomenuta banka kod nas na minus zaračunava više nego dvostruku kamatu – ravno 29,26 odsto!

Podaci zvanične evropske statistike – Eurostata pokazuju da su kamatne stope na revolving kredite i dozvoljena prekoračenja po tekućim računima najniže u Austriji – svega 3,44 odsto. Kamate nešto više od pet odsto zaračunavaju banke na Kipru, u Francuskoj i Italiji, dok u Finskoj, Malti i Sloveniji naplaćuju nešto više – između šest i sedam odsto godišnje. Ubedljivo najvišu kamatnu stopu na dozvoljene minuse ima Letonija – čak 20,72 odsto, potom Estonija 16,16 odsto, pa Slovačka 13,46 odsto…

KOMŠILUK

I crnogorske banke, na svojim internet-stranicama, prikazuju niže kamatne stope na dozvoljene minuse u odnosu na naše banke, od 13 do 19 odsto godišnje. Interesantno je, međutim, da su u Mađarskoj, sudeći bar prema dostupnim podacima, ove stope prilično visoke – oko 20 odsto.

KOMENTARIŠI