Otkriveni bezbednosni propusti 4g LTE mreža

Otkriveni bezbednosni propusti 4g LTE mreža

Tim istaživača je testirao osam od ustanovljenih 10 mogućih varijanti napada, kositeći SIM kartice velikih američkih mobilnih operatera

Zahvaljujući tim propustima, hakeri bi mogli ne samo da ugroze mrežu, već i da se posluže pomentum propustima kako bi nekome namestili zločin.

Naučnici sa Univerziteta Perdju, iz Indijane, i Univerziteta u Ajovi uočili su bagove kod 4G LTE protokola, koji bi hakerima mogli da omoguće napad na mreže, praćenje lokacije korisnika, špijuniranje njihovih razgovora i poruka, kao i slanja lažnih upozorenja.

Hakeri su, takođe, u mogućnosti da se povežu na 4G LTE mreže imitirajući telefonske brojeve korisnika mreža. Uzrok takvih napada je nedostatak autentifikacije i enkripcije, ističu naučnici.

Zahvaljujući tim propustima, hakeri bi mogli ne samo da ugroze mrežu, već i da se posluže pomentum propustima kako bi nekome namestili zločin, pišeEngadet.

Tim istaživača je testirao osam od ustanovljenih 10 mogućih varijanti napada, kositeći SIM kartice velikih američkih mobilnih operatera. Problemi koji omogućavaju takve napade su problemi samih LTE mreža.

Naučnici tvrde da bi mere za sprečavanje ovakvih napada trebalo da budu preduzete u što kraćem roku, budući da je oprema koja bi mogla biti upotrebljena za infiltriranje u mreže relativno jeftina i široko dostupna, pa bi odlučni hakeri mogli da pričine veliku štetu uz mala ulaganja.

Ovo istraživanje nagalšava potrebu za češćim testiranjem mreža u celom svetu, budući da je sigurnosne popuste mnogo lakše otkloniti pre nego što se mreža pusti u rad.

KOMENTARIŠI