Dr Srđa Janković: Vakcinacija neće preko noći zaustaviti epidemiju

Dr Srđa Janković: Vakcinacija neće preko noći zaustaviti epidemiju

Iako je broj novozaraženih u Srbiji stabilan, još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković. Vakcinacija je veoma važna u sprečavanju širenja zaraze, ali neće preko noći zaustaviti epidemiju.

Imunolog Srđa Janković kaže da je teško proceniti kad će virus biti pobeđen, jer to zavisi od mnogo faktora, ali najviše od nas samih.

“Vakcinacija jeste važan, možda i najvažniji faktor za pobedu virusa, ali da će ona preko noći zaustaviti epidemiju, to niko ne može da očekuje. Uz sve epidemiološke mere koje su na snazi, vakcinacija će pomoći da dođe do poboljšanja koje tek treba se desi. U ovom trenutku imamo povoljnije brojke, ali su one i dalje visoke i bilo kakva predviđanja su teška, rekao je dr Janković gostujući u Jutarnjem programu.

Prema njegovim rečima, za sada nema dokaza da vakcine ne bi pružile zaštitu od novih sojeva virusa, već je to teorijska mogućnost, koja se u praksi srećom još nije potvrdila.

Iako je u Srbiji vakcinisano skoro pola miliona ljudi, još smo daleko od kolektivnog imuniteta.

“Daleko smo od 70, 80 odsto. Ali sad je najvažnije da se usredsredimo da zaštitimo što više života. Što se više ljudi vakciniše to je više zaštićenih života”, poručio je član Kriznog štaba i dodao da uz vakcinaciju moramo i dalje da strogo sprovodimo epidemiološke mere.

Dr Janković smatra da su najveći izazov u procesu vakcinacije dezonformacije.

“Stižu kontradiktorne informacije, mi se trudimo da obavestimo građane šta je najbolje i šta nam je činiti. Tako nijednog trenutka nije rečeno da ne treba da se vakcinišu trudnice, nego da nisu kontretne studije rađenje za turdnice”, naveo je gost RTS-a.

On je pojasnio i da nije svaka alergija kontraindikacija za vakcinu, već da preporuku donosi lekar, kao i da autoimune bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju.

Još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera

Dr Srđa Janković rekao je da se još nisu stekli uslovi za vraćanje publike na sportska takmičenja i da je nezhavlno precizirati kad će to biti moguće.

Slično je i sa ugostiteljskim objektima.

„Uz svo razumevanje ove problematike, moram da kažem da nije vreme za ublažavanje mera. Ne još, to je najkraći odogovor”, zaključio je imunolog Janković.

KOMENTARIŠI