Stižu prve uvećane penzije

Stižu prve uvećane penzije

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će u februaru stići prvi čekovi sa uvećanim penzijama za oko 1,7 miliona penzionera.

Podsetio je da su od početka godine povećani i minimalna cena rada i plate u javnom sektoru, i podvukao da građani Srbije imaju puno razloga za optimizam.

Ističući koliko su sve to dobre vesti za Republiku Srbiju i njene građane, ministar finansija je naglasio da će penzioneri koji pripadaju grupi “samostalnih delatnosti” danas dobiti uvećane penzije, da će vojni penzioneri i poljoprivrednici dobiti uvećane penzije 5. februara, a ostali penzioneri 10. februara.

Kako je podsetio ministar finansija, od 1. januara 2021. godine predviđeno je povećanje penzija u skladu sa švajcarskom formulom za 5,9%.

“U poslednjih nekoliko godina, odnosno od 2014. godine, kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije su porasle u proseku za oko 29%, uključujući i pomenuto povećanje koje je stupilo na snagu 1. januara”, naveo je ministar finansija.

Kada je reč o platama, ministar Mali je istakao da su u januaru zdravstveni radnici dobili povećanje plata od 5%, pošto se uvećanje odnosilo i na decembarsku zaradu, a da su ostali zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje od 3,5%, te da će od 1. aprila ove godine i za njih ukupno povećanje biti 5%.

Ministar Siniša Mali se osvrnuo i na povećanje minimalne zarade za 6,6% od 1. januara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara. To, naveo je ministar, znači da prosečna minimalna zarada u ovoj godini raste sa 30.137 dinara na 32.126 dinara.

Sve ove mere, istakao je ministar, nisu i neće ugroziti stabilnost naših javnih finansija koje su u odličnom stanju, što govori i činjenica da je država spremna i sposobna da pomogne i privredu i građane sa novim paketom ekonomskih mera podrške koji će biti vredan oko 2,5 milijardi evra.

“Kao što vidite, imamo mnogo razloga za optimizam, na šta ukazuje i činjenica da smo na kraju januara imali suficit od 13,3 milijarde dinara, a da je planiran deficit od 13,4 milijarde dinara. Dakle, imamo oko 27 milijardi dinara više novca nego što smo planirali i možemo da budemo veoma zadovoljni”, rekao je ministar Mali ističući da privreda funkcioniše i da je Srbija na odličnom ekonomskom putu.

Tome u prilog je naveo i podatak da je u decembru prošle godine naša industrijska proizvodnja porasla za 4,1 odsto u odnosu na decembar 2019. godine, pri čemu je prerađivačka industrija imala rast 5,5 procenata.

“Obim spoljnotrgovinske razmene u decembru je oporavljen zahvaljujući snažnom oporavku robnog izvoza koji je ostvario rast od 16,6%. To se pre svega odnosi na izvoz prerađivačke industrije, ali je ostvaren rast izvoza i u sektoru poljoprivrede i rudarstva”, rekao je ministar finansija.

KOMENTARIŠI