Stefanović: Lično se zalažem za vraćanje obaveznog vojnog roka

Stefanović: Lično se zalažem za vraćanje obaveznog vojnog roka

Ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, oglasio se putem društvenih mreža po pitanju vraćanja vojnog roka.

Njegovu objavu prenosimo u celosti.

Sve nervoznija reakcija pojedinih krugova u našoj zemlji na pomen ideje o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka dobija poseban zamah. Sada je već prate i razne režije i stare propagande.

Histerično protivljenje ovih krugova makar i razmatranju ideje o vojnom roku, baš kao i svakom jačanju Vojske Srbije, samo mi govori da su to dobre stvari za našu zemlju.

U pitanju su naravno isti oni ljudi kojima ne smeta kada sve druge zemlje u regionu naoružavaju i opremaju svoje vojske, ali zato organizuju hajku na sopstvenu zemlju kada to radi. Tako je i obavezno služenje vojnog roka dobro za jednu Finsku, Dansku ili recimo Švajcarsku, Austriju, ali je nazadno i nemoderno, kako kažu, za Srbiju.

Prema stavu ove samozvane elite, baš kao što im je Stefan Nemanja niko i ništa, i srpski vojvoda Radomir Putnik je neko potpuno nevažan. Htela bi ta „elita“ i da pošaljemo u zaborav istoriju Vojske Srbije, njena herojstva i tradicije koja nam služe na čast i na ponos, htela bi da ne govorimo glasno da je vojska i danas oslonac narodu u svim teškim danima, bedem koji štiti ovu zemlju od svakog zla i čuvar koji garantuje miran san i siguran život naših građana. I da prihvatimo njihovu mantru da sve što je dobro, poput obaveznog služenja vojnog roka, za razvijene zemlje, nije dobro za Srbiju.

Više od svega želeli bi da narod u Srbiji ne odlučuje, baš kao što ga oni nisu pitali ni kada su pre desetak godina ukidali obavezno služenje vojnog roka. I zato tolika nervoza.

Bez obzira na nju, ponoviću, lično se zalažem za vraćanje obaveznog vojnog roka. Odluku ćemo doneti na osnovu temeljne analize, široke javne rasprave i uvažavajući mišljenje naroda. I ta odluka biće samo i isključivo u interesu Srbije.

KOMENTARIŠI