Drvo iz Morave vredi i do 10.000 evra

Drvo iz Morave vredi i do 10.000 evra

Foto: Urban City // B.P. // ilustracija

Neki od meštana Kruševca, Požarevca i Kraljeva našli su novi način zarade – prodaju abonosa ili fosilnog hrasta, koji vade iz korita većih reka.

Ova vrsta drveta u svetu se prodaje za ogroman novac, dok cena po kubiku može da bude i više od 10.000 evra, kažu stručnjaci za šumarstvo.

Ovaj posao u Srbiji je trenutno sličan pronalaženju tartufa – važi pravilo “ko nađe njegovo je”, dok ima jedna ili dve firme na tržištu koje pokrivaju sav izvoz, tvrde za MONDO oni koji se bave ovim poslom.

Fosilni hrast ili abonos je prirodno drvo hrasta, koje je u vodi i mulju reka odležalo od nekoliko stotina, pa sve do nekoliko hiljada godina. Zbog hemijskih procesa, drvo se “konzervira i vakumira”, pa dobija tamno smeđu, sivu ili crnu boju, zatim veliku čvrstoću i težinu, pa ga nazivaju “večno drvo”.

Zbog svojih karakteristika i trajnosti, drvo je vrlo cenjeno i traženo, dok se koristi za izradu furnira, komadnog nameštaja, muzičkih instrumenata. Najviše ga u okolini Požarevca, Kruševca ili Kraljeva, kažu stručnjaci za šumarstvo. 

Da bi se drvo zaista prodalo za veliki novac u inostranstvu, moraju da ga provere stručnjaci iz ovlašćenih institucija i morate da dobijete potvrdu.

“Bez toga, niste sigurni da li je to drvo staro 800 ili 8.000 godina i da li vredi 5 ili 10 hiljada evra. Ja sam hteo da dobijem dozvolu, ali nisam uspeo. Ako nemate deklaraciju, možete da ga prodate “na malo”, nekome kome treba da pravi nakit, nameštaj ili nešto treće”, kaže naš sagovornik. 

KOMENTARIŠI