Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Nautička sezona je na pola puta. Do sada je Dunavom kroz našu zemlju prošlo 350 kruzera, i do novembra, do kada traje sezona, bilo bi ih još toliko da nije niskog vodostaja. Pored Novog Sada, Beograda i Golupca, “bele lađe” sve češće pristaju i u Donjem Milanovcu, koji sa okolinom ima bogatu turističku ponudu.

Za turizam na Dunavu od velikog značaja je uređenje Lepenskog vira 2011. godine, Golubačke tvrđave 2018. i godinu kasnije tvrđave na Ramu. Zbog svega toga pristanište u Donjem Milanovcu je sve popularnije.

“To je postao čitav jedan turistički proizvod na području Đerdapa gde se spaja ponuda Golubačke tvrđave, Lepenskog vira i Donjeg Milanovca. Od ove godine u tu ponudu se uključio i Nacionalni park pa su počeli da rade ture do najlepšeg vidikovca na prostoru Đerdapa, to su Ploče i ono što je bitno za turiste je da imaju šta da vide, da to što vide bude jedinstveno i da se osećaju sigurno, bezbedno i dobrodošlo“, navodi direktor Turističkog prostora Lepenski vir Vladimir Nojković.

Obilasci za nautičke turiste se osmišljavaju u zavisnosti od zemlje odakle dolaze. Nemci, saznajemo, vole da uživaju uz čašu dobrog vina i neki domaći specijalitet.

“Što se tiče Amerikanaca, oni vole da čuju nešto malo o istoriji, da posete Karađorđeviće, neki manastir, crkvu a sve više u poslednje vreme postoje specifični zahtevi pa se ide ka tome da je individualizam nešto što će biti budućnost ovog turizma, gde će svako moći da bira nešto što ga zanima”, ističe Ivana Milenković iz Prvog parobrodskog društva.

Udovoljavanje specifičnim zahtevima nautičkih turista, kažu, neće biti problem. Njihovi dolasci se najavljuju najmanje godinu dana unapred što ostavlja dovoljno vremena vodičima da osmisle i organizuju turu.

KOMENTARIŠI