Dušan Kovačević: Exit je jedna od najisplativijih investicija koju naša država ima

Dušan Kovačević: Exit je jedna od najisplativijih investicija koju naša država ima

Pre nekoliko dana odjeknula je vest da bi Srbija mogla da ostane bez Exit festivala. Iako je veliki broj nastupa već potvrđen za narednu godinu, festival bi sa Petrovaradinske tvrđave lako mogao da se preseli u Umag u Hrvatskoj, ili u Crnu Goru, a kako se moglo nezvanično čuti, razlog za preseljenje je izostanak pomoći države tokom epidemije virusa korona.

O ovim temama Blic je razgovarao sa Dušanom Kovačevićem, čelnim čovekom festivala Exit, kako bismo dobili informacije iz prve ruke.

Koliko ste danas blizu odluke da Exit preselite u drugu državu?

– S jedne strane nikada bliže, a s druge i dalje vrlo daleko. Naš cilj je ostati i razvijati festival u našem gradu i našoj zemlji i za to ćemo se boriti do zadnjeg časa.

Kada tražite podršku države za Exit, mnogi to tumače kao vapaj za pomoć, iako vi tvrdite da je to poziv za investiciju. Da li je neko iz vlasti procenio da to više nije isplativa investicija?

– Imajući u vidu da je srpska ekonomija do sada od Exita dobila 200 miliona evra, a srpski budžet preko 30 miliona, jasno je da je u pitanju jedna od najisplativijih investicija koju naša država ima.

Da li je neophodno da država pomaže festival?

– Ako se uzme u obzir da su ekonomske cene ulaznica za druge evropske festivale veličine Exita 250-350 evra, a da zbog ograničenja domaće ekonomije mi u Srbiji krećemo sa cenom od 45 evra, te da su sponzorski budžeti festivala u jakim ekonomijama zapadne Evrope i po 20 puta veći od našeg, jasno je da se bez podrške države festival Exit ne može održati.

Međutim, kao što sam napomenuo, državi se svaki uložen dinar vraća 15 do 20 puta i ovaj model javno-privatnog partnerstva stručnjaci su ocenili kao veoma uspešan i o njemu sam čak više puta držao predavanje na čuvenoj London School of Economic, vodećem ekonomskom fakultetu Evrope.

Koliko Srbija gubi potencijalnim preseljenjem Exita u drugu državu?

– Imajući u vidu da poslednjih godina konstantno raste broj turista na Exitu, procene su da će sledećih 200 miliona domaćoj turističkoj privredi Exit doneti već do 2030. Kad pričamo o promociji i doprinosu pozitivnom imidžu Srbije, stručnjaci taj doprinos stavljaju u kategoriju „neprocenjivo“, pa je tako novinar vodećeg ekonomskog magazina „The Economist“ izjavio da kada bi „Srbija ceo svoj budžet utrošila na PR, ne bi učinila koliko su za njen imidž učinili Novak Đoković i Exit”.

Pre četiri godine najavljeno je potpisivanje srednjoročnog ugovora o podršci Exitu na tri plus tri godine, pisalo se da je u planu i desetogodišnja podrška. Šta je od toga realizovano i o kolikoj podršci države se radi u odnosu na troškove festivala?

– Država pokriva oko 20 odsto troškova festivala, što je na nivou podsticaja koje Srbija daje za filmsku industriju. Iako, naravno, podržavamo podršku filmskoj industriji, jer država i tu dobije mnogo više nego što daje, moram ipak da istaknem da je ono što Srbija dobije od Exita i u ekonomskom i u promotivnom smislu neuporedivo sa bilo kojim do sada snimljenim filmom.

Poznato je da se veliki svetski izvođači bukiraju i godinu dana unapred. Kakva je sada situacija po tom pitanju kada još uvek ne može da se predvidi kraj pandemiji?

– Svetska muzička industrija računa da se do sledećeg leta pomoću vakcina i ultrabrzih testova naša industrija može vratiti u normalu, a da će stepen brzine oporavka varirati po regionima. Verujemo da će Evropa i naša zemlja biti među onima koji će se među prvima oporaviti.

Koliki su gubici usled pandemije, kako za vas tako i na svetskom nivou? Kakva su iskustva sa vašim kolegama u inostranstvu?

– Naši ovogodišnji gubici se kreću od 1,3 do 1,5 miliona evra. Mnogim ljudima nije jasno otkuda nama troškovi kada se festival nije realizovao u punom kapacitetu ove godine. Mi smo sa sedam festivala u šest država i desetinama drugih projekata najveći izvoznik kreativnih industrija Srbije (ne računajući IT) i imamo oko 100 angažovanih ljudi tokom cele godine, pet kancelarija, magacine i gomilu drugih stalnih troškova.

Zatim, zaboravlja se da smo mi sa festivalom 2020. krenuli u organizaciju u oktobru 2019. i da smo do marta imali preko pola godine značajnih ulaganja u festival koji je otkazan. Na svetskom nivou ti gubici do sada prelaze 10 milijardi evra i uvećavaju se svakodnevno.

Američki Ticketmaster je najavio da bi koncerti i festivali mogli da se organizuju tako da svaki posetilac ima potvrdu o negativnom testu ne stariju od 72 sata i da je vakcinisan. Kako vi vidite koncertnu budućnost?

– Smatram da vakcinacija za većinu stanovništva, a pogotovo za mlade, mora biti dobrovoljna. Svaka najava obavezne vakcinacije kao preduslova za putovanja i odlaske na koncerte, aplikacije koje prate svaki naš korak i kontakt i slične mere mi liči na prizivanje Orvelove “1984”.

Hoće li izvođači od ove godine biti prebačeni za Exit 2021? Koga biste posebno voleli naredne godine da vidite na Petrovaradinskoj tvrđavi?

– Gotovo svi hedlajneri su već prebačeni, a potvrđeni su i mnogi novi. Tako su, do sada, za 8 – 11. jul 2021. na Petrovaradinskoj tvrđavi najavljena zaista sjajna imena kao što su David Guetta, Tyga, DJ Snake, Eric Prydz, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Solomun, Sepultura, Sheck Wes, Honey Dijon i mnogi drugi, a u pripremi je još puno iznenađenja.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI