EKOLOŠKA KATASTROFA: Masovni pomor riba na Srebrnom jezeru

EKOLOŠKA KATASTROFA: Masovni pomor riba na Srebrnom jezeru

U Ribolovačkom društvu sumnjaju da su ribu usmrtile strujom ribokradice, kojih na ovom području ima u velikom broju.

Ribolovci iz Velikog Gradišta u četvrtak ujutru zatekli su skoro dve tone uginulih riba, u zimovniku na Dunavu, koji se nalazi u okviru turističkog kompleksa “Srebrno jezero”.

Oni tvrde da je među uginulim ribama bilo i tostolobika od pet, 10, čak i 20 kilograma težine. Oni su ovaj slučaj nezapamćene ekološke katastrofe prijavili nadležnoj inspekciji i sada se čeka na rezultate postupanja.

Zlatko Šulović, predsednik Ribolovačkog društva “Srebrno Jezero”, kaže da ne zna ko je krivac, ali pretpostavlja da su ribu strujom ubile ribokradice.

– Ovde ima mnogo ribokradica i verujem da je ovo njihovo nedelo. U prilog takve moje sumnje govori činjenica da je pomorena bela riba i manje kvalitetni tolstolobik, a među njima nema šarana i smuđa. Verujem da su tu kvalitetniju ribu pokupili i odneli sa sobom, kako bi je prodali radi zarade – smatra Šulović.

On je o ovom slučaju obavestio policiju, tužilaštvo i republičku inspekciju zaduženu za lov i ribolov. Posle obavljenog uviđaja i istrage trebalo bi da se dođe do odgovora kako je došlo do pomora ribe i ko je za njega odgovoran, navode Novosti.

KOMENTARIŠI