U opštini Veliko Gradište investicioni radovi na više lokacija

U opštini Veliko Gradište investicioni radovi na više lokacija

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, obišao je juče, u pratnji svojih saradnika, značajne investicione radove u opštini – poligon malih sportova u Velikom Gradištu, sportsku halu na Srebrnom jezeru i put Srebrno jezero-Zatonje.

“Lokalna samouprava investirala je određena sredstva u unapređenje i tehničke kapacitete naših sportskih objekata. Moram da napomenem da je u procesu predlaganja i donošenja budžeta za 2019. godinu izvršena procena potreba koršćenja ovog objekta u Gimnaziji u Velikom Gradištu, gde su se srednjoškolci izjasnili da su im potrebna sedišta jer fizičko vaspitanje, pored hale, imaju i ovde, a poligon koriste i u rekreativne svrhe.“, rekao je direktor Sportskog centra, Saša Branković, o ulaganjima u poligon malih sportova.

Kako je naveo, ugrađeno je 250 sedišta, vrednosti 308.000 dinara, a poligon će služiti i za održavanje turnira i popodnevne rekreativne aktivnosti. Takođe, početkom godine je zamenjeno 16 živinih reflektora novim LED reflektorima sa značajno manjom potrošnjom struje, a prošle godine urađena je nova košarkaška konstrukcija sa staklenom tablom, ojačane su zaštitne pozicije kroz metalnu ogradu na terenu, izvršeno obeležavanje i nabavljene nove mreže. Branković je istakao i da se tokom čitave godine investira u pravcu sprovođenja programa razvoja sporta i kroz poboljšanje uslova za sve rekreativce, gimnazijalce i sportiste.

Na deonici Srebrno jezero-Zatonje gde se radi rekonstrukcija postojećeg puta, u dužini od 10,5 kilometara, a koje investiraju “Putevi Srbije“, predviđeno je da se, u odnosu na postojeći put širine 4,5 metra uradi novi dvostruki asfaltni sloj, šriine 5 metara, 60.000 m2 ukupne površine.

“Ovim radovima spojiće se naseljnje Beli Baagrem sa državnim putem Ram-Topolovnik-Veliko Gradište. Radovima se ništa ne narušava, što se tiče samog nasipa i njegove funkcije, proširenje se radi sa branjene strane za šta imamo saglasnost Vodoprivrede koja kontroliše izvođenje radova.“, objasnio je rukovodilac gradnje u “Preduzeću za puteve“ iz Požarevca. Drugi deo puta, u dužini od 650 metara, koji se radi u sklopu rekonstrukcije puta ka Zatonju, veza je za naselje Ostrovo i obuhvata obnovu asfaltnog sloja.

Predsednik opštine, Dragan Milić, istakao je da put ima veliki značaj i za opštinu Veliko Gradište i za Istočnu Srbiju, budući da sa njom povezuje deo Banata odakle ljudi, preko skele u Ramu, prevoze proizvode kao što su suncokret, pšenica, kukuruz itd. u ovaj deo Srbije, a opština u njemu vidi potencijal za razvoj turizma. On je istakao da opština ima veoma dobru saradnju sa Vladom i rukovodstvom Republike Srbije te da je rezultat vidljiv u obnovi ovog puta koji je bio u veoma lošem stanju.

Ovim putem očekuje se sve veći priliv turista iz Banata i biciklista iz Evrope dok iz susedne Rumunije svakog vikenda stiže veliki broj posetioca na Srebrno jezero. I obnovljena Ramska tvrđava već prima prve posetioce.

“Naša je ideja da objedinimo turističku ponudu sa Požarevcem i Golupcem – Tvrđava Ram, Viinacijum, Ljubičevo, Srebrno jezero kao baza razvoja turizma i Golubačka tvrđava, a svi turisti koji bi došli ovde došli bi ovim putem.“, naglasio je Milić, zahvalivši svima koji su pomogli da se put uredi.

Još jedna investicija koja će pomoći kako razvoju turizma tako i razvoju sporta u opštini je moderna sportska hala na Srebrnom jezeru čiji se radovi privode kraju.

“Ova hala je značajna iz nekoliko razloga – prvo što će biti u funkciji košarkaškog kampa i kada se završi biće to jedna celina sa četiri košarkaška terena, sportskom halom sa dva poprečna terena za košarku, a vodimo i veoma ozbiljne razgovore i od naredne godine bi ovde trebao da nikne i odbojkaški kamp.“ najavio je Dragan Milić, podsetivši da je Veliko Gradište grad odbojke, sa mladim prvacima Srbije, a Gradištanac Boba Kovač selektor srpske reprezentacije. Predsednik je iskoristio priliku i da za ovu investiciju zahvali predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, koji je obišao Srebrno jezero, potpredsednici Vlade, Zorani Mihajlović, ministru turizma, Rasimu Ljajiću, čije je ministarstvo izvojilo sredstva kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Vrednost radova je 60.000.000 dinara, a njima je obuhvaćeno kompletno unutrašnje i spoljašnje uređenje pa se do kraja ove godine očekuje završetak izgradnje i svečano otvaranje hale.

KOMENTARIŠI