Dosadašnji zamenik gradonačelnika Saša Pavlović, izabran je na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici za gradonačelnika Grada Požarevca.

Za predsednika Skupštine grada Požarevca izabran je Predrag Mijatović takođe sa liste Aleksandar Vučić – „Za našu decu“, kao i njegova zamenica Nataša Krstić, za sekretara je izabrana Anđelka Otašević.

PREDRAG MIJATOVIĆ, Foto: Urban City

Za gradske većnike sa liste Aleksandar Vučić – „Za našu decu“ izabrani su Tomica Stojanović, Dejan Krstić, Darko Mirković, Vladimir Petrović, Bojan Dinić i Milan Jović, u veću su i koalicioni partneri iz Pokreta socijalista Marko Milojević i PUPS-a Dragan Radovanović, u ovaj saziv je ušao i Srđan Miletić iz koalicije SPS-JS.

Foto: Urban City

Za predsednika Odborničke grupe Aleksandar Vučić – „Za našu decu“ izabran je Slaviša Stojković, a njegova zamenica biće Vesna Todorović.

Šefica Odborničke grupe SPS – JS je Jovana Dinić, a zamenica Bojana Živković.

Formirana je i Odbornička grupa „Dosta je bilo – Most” čiji je predsednik Slobodan Vasić, a njegova zamenica Dragana Spasojević.

Foto: Urban City

Nakon izbora na mesto gradonačelnika Saša Pavlović je predstavio svoj ekspoze koji prenosimo u celosti:

„Vreme u kome se nalazimo nas je podsetilo da sutra nikome nije obećano, ali poverenje naroda dobijeno tokom jednog od najvećih kriznih perioda naše države nas je još jednom uverilo da naporan rad i predanost poslu uvek moraju da dovedu do rezultata. Početak treće decenije 21. veka nam dokazuje da do rezultata možemo doći samo ukoliko radimo više poslova u isto vreme. Pažljivo ali efikasno.Temeljno ali brzo. Mislim da je to danas svima jasno. Ne spavajući na lovorikama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naša vlada su viziju daljeg razvoja države pretočili u program Srbija 2025 koja će i nama biti svetionik na putu podizanja uslova života u Gradu Požarevcu, gradskoj opštini Kostolac, i u svim mesnim zajednicama, kako gradskim tako i seoskim. Podjednaka pažnja koja se pridaje izradi planova i njihovom sprovođenju jeste glavni razlog za uspeh koji je postigla Srpska napredna stranka pod rukovodstvom Aleksandra Vučića na izborima koji su za nama. Taj uspeh dao je ujedno i  vrednu lekciju svim akterima političke scene u Srbiji, bili oni bivša ili buduća vlast ili opozicija. Kada stavimo po strani sve trikove izborne kampanje, lažne vesti, trivijalne verbalne doskočice stranaka koje su učestvovale na izborima kao i onih koje se na to nisu odvažile,to, da li nam je neko simpatičan ili nije,…na kraju dolazimo do jedne jedine merljive kategorije, a to su: rezultati.

Kao inženjer elektrotehnike, za mene su rezultati i brojke sveto pismo, ali sam svestan da ću kao gradonačelnik grada Požarevca, isto kao i sa pozicije doskorašnjeg zamenika, biti obavezan da u ovoj jednačini uračunam i tradiciju, navike i način života naših sugrađana.

To je moje prvo obećanje sa ovog mesta, dame i gospodo.

Parafraziraću ovde Mihajla Pupina koji je jednom rekao da, kada ljubav prema otadžbini zamre, tada i država mora umreti.  Isti je slučaj i sa gradom.

Obećavam, moj tim i ja radićemo na razvoju grada na način koji uvek mora biti po meri samih Požarevljana, kako aktuelnih tako i onih  budućih.

Kada kažem budućih, mislim na one koji će se u njemu roditi, ali i na one koji će u njega poželeti da se dosele.

Foto: Urban City

Dame i gospodo,

Izgradnja i održavanje komunalne infrastrukture spada u ključne funkcije lokalne samouprave i direktno utiče na standard života građana. Postavljeni su jasni ciljevi da se najpre urede glavni ulazni pravci u grad, kako bi se stvorili uslovi da se urede glavne gradske saobraćajnice i centar grada, i da se uporedo uređuju i sve ostale ulice za koje se ukaže potreba.

Glavni princip je bio i ostaće da se prilikom rekonstrukcije ulice zameni i sva podzemna infrastruktura tamo gde je to neophodno i da se tek nakon svih tih radova ulica asfaltira i konačno uredi.

Rezultati su svima poznati i vidljivi, tako da ću navesti samo neke od ulica: Đure Đakovića, Požarevački Partizanski odred, Koste Abraševića, Knez Milošev venac, Moše Pijade, Jovana Šerbanovića, Sinđelićeva, Šumadijska, Partizanska…

Moram da istaknem da se na ovom polju u prethodnih četiri godine radilo planski i učinjen je ogroman korak napred u izgradnji nedostajuće infrastrukture. Moram da ponovim da je jedan od osnovnih ciljeva bio i ostaće izjednačavanje uslova života u gradu i u seoskim sredinama. Sada možemo da se pohvalimo da imamo sela koja su gotovo kompletno sređena, pre svega u severnim delovima grada, dok će u narednom periodu više pažnje biti posvećeno ostalim naseljima.

Podsetiću za četiri godine,asfaltirano je 82 kilometara puteva, nasuto 103 kilometara, izgrađeno je 67 kilometara kišne i fekalne kanalizacije, 60 kilometara toplifikacione mreže i rekonstruisano 10 kilometara vodovodne mreže.

Realizacija ključnih projekata koje će Požarevac realizovati u narednim godinama odvijaće se u saradnji sa institucijama Republike Srbije i u skladu sa pomenutim programom Srbija 2025 koji je izneo predsednik Aleksandar Vučić.Požarevac je u prethodnom periodu započeo izradu projektne dokumentacije za četiri ključna problema koje grad ima: vodosnabdevanje, grejanje, deponovanja smeća i prečišćavanje otpadnih voda.

Realizacija ovih projekata, koji su urađeni u saradnji sa Vladom Republike Srbije biće glavni prioritet u narednih četiri godine, jer će sa njihovim završetkom Požarevac postati moderno uređen grad, sa rešenim glavnim komunalnim problemima i sa značajno unapređenim sistemom zaštite životne sredine.

Za mene, kao gradonačelnika, njihova realizacija biće prvi prioritet, jer smatram da su oni najvažniji za dugoročno normalno funkcionisanje grada.

Pristupili smo izgradnji transfer stanice sa reciklažnim centrom, koja se privodi kraju, odnosno ostalo je još da se izgrade priključne saobraćajnice. Kada transfer stanica počne da radi, moći ćemo da organizujemo iznošenje smeća po selima i da konačno više nemamo problem sa divljim deponijama u seoskim sredinama.

Odlukom Vlade RS Požarevac je transfer centar za naš grad, Veliko Gradište i Golubac. U transfer stanici smeće će se reciklirati i samo onaj mali deo koji se ne može preraditi biće deponovan. Nakon toga konačno ćemo zatvoriti i rekultivisati sadašnju deponiju i tretirati gradski otpad po novom, potpuno uređenom sistemu. Uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine Grad je pokrenuo i dugoročno rešavanje problema deponovanja smeća, kroz izradu projektne dokumentacije, a na osnovu nje i regionalne sanitarne deponije.

Kada je vodosnabdevanje u pitanju grad u narednih četiri godine mora rešiti ovaj problem. Inače, u Kostolcu se završava projekat izgradnje nove fabrike vode, jer je tamo stariji sistem. Što se tiče sela, imamo zamisao da pronađemo najpraktičnije rešenje kroz mikroizvorišta.

Planiram da u periodu pred nama, akcenat stavim na završetak izgradnje Južnog, i izgradnju Severnog kolektora kišne kanalizacije, nakon čega ćemo i po tom pitanju imati pokriven grad, odnosno obilna kiša više neće plaviti Požarevac.

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je takođe ključni projekat za naredni period. Završava se izrada projektne dokumentacije, a potom ćemo pristupiti izgradnji postrojenja i rešiti ovaj gorući problem.

Naredni kapitalni projekat koji smo pripremili je izgradnja prepumpne stanice između Ćirikovca i Požarevca, za koju imamo izrađen projekat i građevinsku dozvolu.

Kada se ona izgradi, imaćemo veću stabilnost sistema grejanja, snagu i potencijale za širenje mreže i do viših zona u gradu. U prethodnom periodu izgrađeno je 60 kilometara toplifikacione mreže što je dužina kojom se retko koji gradovi mogu pohvaliti. To je dovelo do toga da je ugašeno skoro 2 000 individualnih ložišta, odnosno da isti toliki broj porodica uživa u svim prednostima odličnog i jednog od najjeftinijih daljinskih grejanja u Srbiji.

Toplifikacijom je pokriven širi centar grada, gradska opština Kostolac, kao i pojedina seoska naselja kod kojih je to bilo moguće. Približavamo se maksimumu kapaciteta u širenju toplifikacije i izgradnja prepumpne stanice je način da se taj problem prevaziđe i da se toplifikacija dalje širi. Uređenje i ulepšavanje grada je zahvaljujući napornom radu u prethodnim godinama konačno moguće postaviti kao jedan od glavnih prioriteta.  Svi znamo da gradu nedostaju mobilijari, dečija igrališta, da glavne gradske ulice decenijama nisu rekonstruisane.U narednom periodu moramo pristupiti i kompletnom oplemenjivanju prostora Tulbe, Tabane i Čačalice.  Planska osnova za rešavanje ovih pitanja postoji, odnosno završeni su Planovi generalne regulacije 1 i 2, a u narednim mesecima završiće se i ostali. U gradu postoji i negativna izreka da je Požarevac grad koji ima tri reke, ali ne izlazi ni na jednu od njih.Moj plan je da ova izreka više ne bude aktuelnaodnosno da u narednom periodu grad uredi pojas oko dela obale Velike Morave i Dunava, najpre kroz plansku dokumentaciju, jer smatram da su ti delovi grada potpuno neiskorišćeni. Požarevcu su neophodna izletišta i prostori za rekreaciju, kao i za dalji razvoj turizma, tako da mi je želja da konačno izađemo na reku u pravom smislu te reči, i nastojaću da to i ostvarim.

Nameravam da poseban akcenat stavim upravo naulepšavanje grada, odnosno uređenje postojećih i stvaranje novih zelenih površina, zamenu dotrajalih i postavljanje novih mobilijara za decu, uređivanje parkovskih i ostalih sadržaja za rekreaciju i bavljenje amaterskim sportom.

Nastaviće se sa uređivanjem bitnih gradskih saobraćajnica.Pristupiće se sređivanju Gradskog parka, Čikoša i Tabačke čaršije, što su osnovni ciljevi za sređivanje ulica u Požarevcu. Naravno, u planu je sređivanje i okolnih ulica kojima je neophodno da dobiju novi izgled.

Istakao bih i projekte na kojima Grad Požarevac uz podršku Republike Srbije već radi, a to su projekti kompletne rekonstrukcije Doma Zdravlja i Starog dela bolnice.

Svedoci smo da je Srbija mnogo postigla na planu razvoja privrede i otvaranja novih radnih mesta, kao iunapređenja uslova za razvoj ekonomije.

Pozitivan trend na nivou države nije zaobišao ni Požarevac i tako se zahvaljujući politici koju vodi predsednik Aleksandar Vučić na našoj teritoriji gradi novi blok Termoelektrane u Kostolcu, gasovodna mreža je izgrađena, gradiće se brza saobraćajnica do Golupca koja će bitnim delom prolaziti kroz Požarevac, nova trafo stanica 110/35/10 KV, snage 2x 31,5 MW koja će obezbediti dovoljne količine električne energije za grad i industrijsku zonu. Takođe, rekonstruisaće se i postojeća trafo stanica u Ćirikovcu.

Sve pomenuto spada u obezbeđivanje uslova za razvoj privrede, i u poslednje četiri godine Požarevac je nastojao da uradi svoj deo posla kako bi se uklopio u koncept državne politike.

Pri kraju smozavršetka Severnog bloka industrijske zone, na ulazu u grad, koji je namenjen pre svega otvaranju manjih proizvodnih pogona i porodičnih firmi, koji bi po logici trebao da pomogne našim Požarevljanima da razviju svoj posao. Prvi stanar te industrijske zone biće nova fabrika kafe, koju će voditi naši sugrađani.

Kupljen je kompleks Šećerane namenjen otvaranju velikih proizvodnih pogona i veletrgovina.

Donet je program podsticaja za privrednike koji je zaživeo i koji naši privrednici koriste.

Mnogo je urađeno i na stvaranju uslova za razvoj turizma, pre svega kroz uređivanje ergele Ljubičevo i podizanje nivoa i kvaliteta manifestacija. Takođe su značajno unapređene procedure za podršku privredi, zbog čega je Požarevac dobio prestižni sertifikat za povoljno poslovno okruženje koji dodeljuje NALED.Dodao bih i da  su potrebe privrednika postale prioritet u radu Gradske uprave.

Jedna od potvrda da smo na pravom putu bila je i odluka koncerna Bambi da ponovo vrati svoje sedište u Požarevac.

Rezultati nisu izostali ni u ostalim oblastima. Pre svega, otvoren je Stop šop koji je značajno ojačao poziciju grada kao trgovačkog centra u ovom delu Srbije.

Pored već pomenutih proizvodnih pogona,očekujemo u najskorije vreme i otvaranje savremene fabrike konditorskih i pekarskih proizvoda u ulici 27. aprila, kao i da postojeći industrijski kompleksi prošire svoje poslovanje u Požarevcu.

Smatram da u narednom periodu moramo mnogo da radimo, ali na drugačiji način, jer Požarevac, po mom mišljenju, spada u specifične gradove. Na ovom mestu ne mogu a da ne ponovim uobičajenu rečenicu da je Požarevac privredni, administrativni, kulturni, prosvetni, zdravstveni centar Braničevskog okruga i Istočne Srbije, jer ona u potpunosti odslikava realnost da ovaj grad ima izuzetno snažan i dominantan državni sektor, i nešto manje razvijeni privatni sektor.

Istina je da mi spadamo u najrazvijenije gradove u Srbiji, ali još veća istina je da možemo mnogo bolje i da moramo da podržimo sve naše sugrađane koji imaju mogućnosti, volje i talenta da pokrenu i razviju svoj posao kao i one koje sada nazivamo uspešnim preduzetnicima.

Mnogo smo vremena izgubili čekajući da se završe neuspešne privatizacije i ponovo steknu uslovi da se otvaraju nove fabrike u industrijskoj zoni. Sada uslovi za rad u industrijskoj zoni ponovo postoje i pred nama je naporan posao da je ponovo napunimo, kako novim fabrikama tako i komercijalnim sadržajima, svesni da su se struktura privrede i način proizvodnje promenili.

Po mom mišljenju, za Požarevac je  najbitnije da iskoristi svoje komparativne prednosti i geografski položaj kao kapije za Istočnu Srbiju i bude što veći centar privrednih aktivnosti jer upravo ta činjenica, da smo veliki centar privrede i trgovine dovodi nove investitore i trgovce u Požarevac i pomaže razvoj naše privrede.

Sada živimo u dobu savremene ekonomije i nastojaćemo da dodatno unapređujemo uslove za otvaranje novih i unapređenje poslovanja postojećih kompanija, pre svega od strane naših sugrađana, ali i svih drugih investitora koji žele da posluju u Požarevcu.

U skladu sa svim što sam do sada rekao, prioritete u stvaranju uslova za razvoj privrede u narednom periodu podeliću u dve celine.

Prva celinase odnosi se na podršku lokalnim privrednicima za podizanje tehnološkog nivoa proizvodnje i usluga, kao i uvođenje novih tehnologija. Tu mislim na unapređenje postojećih kapaciteta ali i na podršku u razvoju novijih vidova proizvodnje i usluga, pre svega u IT sektoru.

Grad poseduje mehanizme za podršku privredi i u narednom periodu usredsredićemo se na ove prioritete. Cilj nam je da podržimo, koliko god je to moguće svakog Požarevljanina koji je kreativan i talentovan i spreman da svoje ideje u industriji zasnovanoj na znanju ponudi na tržištu.

Požarevac na ovom polju ima komparativnih prednosti u vidu Visoke tehničke školei srednjih škola koje obrazuju kadrove ovog usmerenja u specijalizovanim odeljenjima. Imamo i dodatnih mogućnosti da kroz dualno obrazovanje školujemo kadrove koji bi se zapošljavali i samozapošljavali u ovoj industriji zasnovanoj na znanju.

U Požarevcu postoje kompanije koje se uspešno bave informacionim tehnologijama koje su naša baza, i smatram da se ta oblast više  ne sme ignorisati jer nudi ogromne mogućnosti za rad, u kome kreativnost naših sugrađana može doći do punog izražaja, uz relativno mala ulaganja.

Druga celinatiče se daljeg planskog i infrastrukturnog uređenja celokupne industrijske zone i lokacija za razvoj turizma za koje će izgradnja brze saobraćajnice koju sam pomenuo biti dodatni vetar u leđa, kako bi Požarevac postao što konkurentniji na nivou Srbije i privukao nove investitore, domaće i strane.

Tu pre svega mislim na kompleks nekadašnje Šećerane koji je neophodno dalje razvijati, kao i na neiskorišćeno zemljište u vlasništvu grada i države, na nastavak, kao što sam već spomenuo, uređenja ergele Ljubičevo, ali i prostora pored Dunava i Morave. Poljoprivreda je grana privrede u kojoj imamo dugu tradiciju, i u kojoj se može uposliti veliki broj naših sugrađana. U prethodnih četiri godine, merama podrške preko Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede u značajnom stepenu obnovljena je poljoprivredna mehanizacija, i veliki broj poljoprivrednika je uspeo da nabavi novu opremu, sadnice, uveća stočni fond.

Izdvajanja za poljoprivredu uvećana su sa nekadašnjih 0,7% na do 2% budžeta, tako da krajem svake godine Grad zaključi preko 200 ugovora o podršci poljoprivrednicima.

Osim direktnih podsticaja pojedinačnim poljoprivrednim proizvođačima, jedan od ciljeva biće i promena položaja poljoprivrednika kroz povećanje mogućnosti za otkup i preradu proizvoda i uvođenje novih tehnologija proizvodnje. U narednom periodu povećaćemo napore i podržati udruživanje poljoprivrednika kroz zadrugarstvo i pomaganje udruženja, kako bi ojačali njihov položaj na tržištu, i nastojati da pomognemo našim proizvođačima da pokrenu sopstvene pogone za preradu.

Grad Požarevac u proteklom periodu iz gradske kase za socijalna davanja izdvajao je značajan iznos. Realizovanjem početnih projekata iz ove oblasti pokazali smo društveno – odgovornu crtu, koja se na kraju krajeva očekuje od svake ozbiljne vlasti. Naglašavam početnih, jer u vremenu pred nama želimo da tu oblast ojačamo novim projektima socijalnog stanovanja, kako rekonstrukcijom postojećih, tako i izgradnjom novih.

U narednom periodu trudićemo se da izdvajanja usmerena ka Centru za socijalni rad budu još veća i da Požarevac bude primer drugim sredinama kako se rešavaju slučajevi iz ove osetljive oblasti.

Tako ćemo, primera radi i nadalje nastaviti sa pilot projektom usluge ličnog pratiocadeteta i učenika kojima je potrebna dodatna podrška,  za koji je iz budžeta Grada Požarevca za 2019. godinu obezbeđeno 17.000.000,00 dinara, kao i isti iznos za prvih šest meseci u 2020. godini.

Zainteresovani bračni parovi moćiće i nadalje da ostvaruju pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Za svu novorođenčad sa teritorije grada Požarevca u prethodnom mandatu obezbeđeni su poklon – paketi. Iz budžeta se za ovu priliku u poslednje dve godine izdvojilo oko 9 miliona dinara a sa tom praksom nastavićemo i u narednom periodu.

Sa Crvenim krstom, referentnom ustanovom iz oblasti socijalne zaštite, nastavljamo sa projektom Narodna kuhinja, kojim se na dnevnom nivou opslužuje 850 korisnika obrocima kao i oko 200 paketa hrane, na mesečnom nivou, za žitelje iz seoskih sredina. Pored podizanja kvantiteta, u vremenu pred nama radićemo i na podizanju kvaliteta obroka narodne kuhinje.

Sa istom ustanovom nastavićemo sa sprovođenjem projektakoji se odnosi na Pomoć u kući za starija lica i osobe sa invaliditetom.

Ono na šta smo posebno ponosni je akcija Tri plus, koja je baš odavde pokrenuta, a sada je postala akcija na republičkom nivou. Požarevac je jedan od 14 gradova u Srbiji koji je promovisao ponosnu karticu tri plus, sa kojom svi koji imaju troje i više dece ostvaruju popust na kupovinu ili na uslugu koju nude određeni privredni subjekti.

Samo na teritoriji grada akciji je pristupilo preko 100 subjekata što iz  privatnog što iz državnog sektora kao i gotovo svi sportski klubovi.

Kada govorimo o prosveti, (koju malo emotivnije doživaljavam i gledam jer je poznato da iz nje dolazim) ona je bila i biće prioritet. Da su značajna ulaganja u prosvetu u gradu Požarevcu najbolje govori podatak da je iz budžeta grada u 2019. godini izdvojeno malo preko 1,8 milijardi dinara.

Ovde govorimo o funkcionisanju, finansiranju rada Osnovnih i srednjih škola, učeničkih nagrada, prevoza učenika, prevoza učenika sa smetnjama u razvoju i njihovih pratilaca itd. I taj trend će biti nastavljen i pojačan u narednom periodu.

Pored rekonstrukcija kostolačke Osnovne škole, koja je urađena po najsavremenijim standardima,i škole u Zabeli istureno odeljenje OŠ Vuk Karadžić, a u narednom periodu i OŠ Dositej Obradović, plan nam je da svaka škola dobije uslove za još kvalitetnije sprovođenje nastave.Nove tehnologije, savremeni uslovi u velikoj meri olakšaće ostvarenje primarnog cilja – a to je kvalitetno obrazovanje.

Svakako jedan od osnovnih ciljeva je ulaganje u „najbolje“. Veliko je zadovoljstvo da pored stipendija koje svake godine dodeljujemo studentima, sa ovog mesta mogu da najavim da ćemo pojačati fond za talentovanu decu.

Kriterijumi će biti jasno definisani, a krajnji cilj ima motivisanje dece i njihovih učitelja, nastavnika, profesora, trenera i mentora, da se ostvaruju što bolji rezultati, te da naš kraj pored znamenitosti bude i prepoznatljiv i po talentima.  Da budemo prepoznatljivi po nekim novim „majstorima svojih zanata“, poput Milivoja Živanovića, Velibora Vasovića, Slobe Stojanovića, Milene Pavlović – Barili, Đorđa Jovanovića, Pavla Savića itd.

Postavljanjem ovakvih standarda doćićemo u situaciju, što nam je ujedno i cilj da napokon „znanje bude u modi!“

Protekli period je pokazao da sistemski pristup organizaciji manifestacija i ranije nego što je planirano daje izuzetne rezultate. Zato sa ovog mesta ne želim razdvajati oblasti koje zbirno imaju za cilj još kvalitetnije pozicioniranje Grada Požarevca ne samo na mapi Srbije već regiona i Evrope.

Naravno, reč je o kulturi, turizmu i sportu. U više navrata, kao vlast, pokazali smo da nedelimo oblasti i referentna preduzeća po prioritetima i kategorijama. Isticali smo nebrojano puta da na primer između Javnog preduzeća Toplifikacija i Ustanove Centar za kulturu ne sme biti razlike, kao što je to nekada bio slučaj. I jedan i drugi subjekt imaju za cilj služenje narodu.

Grejanje, čista voda i životna sredina su svakodnevne potrebe čoveka, dok su kultura i umetnost potrebe duše čitavog naroda. To smo u proteklom periodu i ostvarili.

Poboljšanjem uslova u požarevačkom Centru za kulturu, a podsetiću da je obnovljena kompletna audio – vizuelna oprema, da je podignut nivo komfora, stvorile su se mogućnosti za kvalitetnijim organizovanjem programa, ali i formiranjem novih sekcija i novih programa a sve u cilju podizanja kulturoloških prilika u samom gradu. Pa je tako pored već etabliranih sekcija poput GANIP-a i amaterskog pozorišta Milivoja Živanovića, formirana dečija glumačka trupa koja je za kratko vreme osvojila veliki broj reprezentativnih nagrada, kao i simfonijski orkestar Gvardia, koji je za manje od četiri godine postojanja sa pravom deklarisan kao PONOS POŽAREVCA.

Podjednako su razvijane i kvaltitetnije organizovane kulturne manifestacije i festivali, što je pored već pozicioniranih svečanosti posvećenih bardu Milivoju Živanoviću doprinelo da se karta više traži za amaterske svečanosti. Takođe, oformljen je i jedinstveni u ovom delu  Evrope pozorišni festival „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“, koji ćeza nekoliko godina u pozorišnom smislu prestavljati ono što novosadski Egzit predstavlja u muzičkom smislu.

U narednom periodu plan nam je da nastavimo u još jačem ritmu. Pored konstantnog ulaganja u unapređenje uslova u kulturnim ustanovama akcenat će biti stavljen na promociji likova i ličnosti koje se vezuju za naš grad ali i prezentovanju naših programa. Dodatno ćemo motivisati naše kulturne izaslanike da svoje ideje i umeća, na koje smo ponosni, predstave širom Srbije, regiona i šire.

Ideja je da u narednom periodu organizujemo internacionalni folklorni festival, koji će okupiti profesionalne igrače iz celoga sveta. To će biti prilika da upoznamo različite kulture ali i da pobudimo naše sugrađane da se okrenu ovakvom vidu stvaralaštva.

Ono što treba posebno istaći da ćemo u narednom periodu izgraditi reprezentativni Dom naše najveće slikarke Milene Pavlović – Barili. Realizacijom te investicije i sa zaokruženom pričom platoa ispred galerije dobićemo mesto koje će garantovati veći broj posetioca u naš grad, što nam je u krajnju ruku i cilj.

Kada govorimo o povećanju broja posetilaca u našem gradu, u periodu koji je iza nas, pokazali smo da ozbiljnim pristupom zacrtani rezultati mogu biti ostvareni.

Nebrojano puta smo govorili o stanju koje smo zatekli u Ergeli Ljubičevo i šta je ulaganje u oporovak ove ustanove donelo gradu.

Naše manifestacije su pre nego što se predviđalo dale konkretne rezultate. Ljubičevske konjičke igre kao najveći brend za ove četiri godine osvojile su 20 priznanja od kojih krunu predstavlja Turistički cvet za najbolju manifestaciju koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije. Stabilnost u organizaciji, koju garantuje institucija predsednika Republike Aleksandra Vučića kao pokrovitelja manifestacije, atraktivni program, pojačani sponzorski pul, doprineli su da Ljubičevske konjičke igre postanu tema razgovora širom Srbije.

U narednom periodu, kada to bude situacija dozvolila, trudićemo se da Igre dodatno internacionalizujemo, da proširimo program i da program koji se vezuje za samu manifestaciju bude održan na više lokacija kako u samom gradu i Hipodromu tako i u Kostolcu i po selima.

Cilj mora biti jasno postavljen i definisan i on glasi da Požarevac kroz manifestacioni turizam u toku godine mora da privuče preko 100.000. posetilaca. Veliki udeo u ovome imaće i seoske manifestacije koje moraju da imaju dalju ekspanziju, a preduslov tome biće rešavanje statusa domova kulture u seoskim mesnim zajednicama. Njihovim osnaživanjem pomoćićemo manifestacije ali i svakodnevni društveni život meštana.

Borba za svakog posetioca mora biti prioritet, jer samo sa takvim razmišljanjem postavićemo Požarevac na mesto koje zaslužuje, a to je nosilac svih prilika istočne Srbije.

Kada je sport u pitanju, način na koji smo pristupili finansiranju klubova u protekle četiri godine predstavlja pravi putokaz u narednom periodu. Nastavićemo da paralelno razvijamo sve sportove.Izdvajanja su uvećana sa 70 na malo preko 100 miliona dinara na godišnjem nivou, i taj trend će biti nastavljen ali uz stalnu kontrolu trošenja novca koji izdvajamo u tu svrhu. Ne postoje više majčinski i  maćehinski odnosi Grada prema klubovima ali u fokusu će biti oni koji posebno brinu o razvoju omladinskog sporta.

Paralelno sa navedenim, osnovni cilj u narednom periodu biće dodatno unapređenje sportske infrastrukture. Sportski centri u Požarevcu i Kostolcu dobili su novi izgled. Tu nećemo stati, jer je sportska infrastruktura preduslov za razvoj ove oblasti, a naredna velika stanica biće komplekspomoćnog terena Gradskog stadiona sa pratećim sadržajem.

Požarevačka hala sportova od kada je izgrađena sa početka osamdesetih doživela je svoju adaptaciju u toku prošle godine. Kvalitet je podignut i tu nećemo stati. Sa podizanjem kvaliteta moćićemo da ostvarimo zacrtane ciljeve, a to su da Kostolac postane centar bazičnih sportova, a da Požarevac bude domaćin najvećih spektakala na državnom nivou.

Podsetiću da smo pored finalnog turnira u odbojci, o kome se i danas priča, bili domaćini i reprezentativnim selekcijama u futsalu, kao i evropskim prvakinjama u košarci pod vođstvom Marine Maljković.

Možda za nekog manje bitna stvar, a za nas jedna od glavnih je ta da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa rekonstrukcijom seoskih terena za male sportove.

Cilj na kraju ciklusa mora biti da na našoj teritoriji neće postojati nijedna seoska sredina koja će biti bez obnovljenog terena, na kome će mališani iz tih naselja moći da naprave prve sportske korake. Držeći se našeg obećanja da izjednačimo uslove života na selu i u gradu, završavamo i projekat izgradnje biciklističke staze Požarevac-Dubravica. Ovim poduhvatom ne samo da ih izjednačavamo, već ih i dodatno povezujemo.

Govorio sam malo pre o turizmu i njegovom značaju… Požarevac je od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstva sporta prepoznat kao prestonica konjičkog sporta. Tako ćemo u narednom periodu pristupiti daljem uređenju požarevačkog hipodroma, gde ćemo dobiti pravi moderan dom konjičkog sporta. Nedavno su izgrađene tribine na Kasidolskom hipodromu, koji će u narednom periodu moći da bude domaćin još referentnijih trka, što zbirno ide u prilog da će naš kraj biti sa pravom prepoznat kao prestonica konjičkog sporta.

Naravno, period koji je pred nama vidim i kao period u kome će se rešiti pitanje zatvorenog bazena. Svesni potrebe naćićemo najkvalitetniji modus za izgradnju ovog kapitalnog projekta kada je sport u pitanju.

Poštovani,

Na samom kraju ovog ekspozea, želim da vam dam i poslednje obećanje pred preuzimanje dužnosti gradonačelnika Požarevca. To obećanje se poklapa sa izjavom jednog od najsjajnijih inženjerskih umova koje je svet ikada video, našim Nikolom Teslom, koji je jednom kazao:

Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko to ne čini mora propasti.

Dame i gospodo odbornici, dajem reč da ću maksimum mogućnosti u borbiza bolji i lepši grad Požarevac najpre zahtevati od sebe, potom ga tražitiod svih svojih saradnika ali i da ću za njega moliti i sve građane.“

 

KOMENTARIŠI