Putovanje po Srbiji dovelo nas je do jednog zanimljivog mesta. Autor bloga „Pecina posla“ je došao do Lipovca, mesta smeštenog na obroncima Ozrena, između Niša i Aleksinca, koje je poznato po manastiru Sveti Stefan i modernoj Ustanovi za odmor i rekreaciju dece.

Manastir Sveti Stefan iz XIV veka nalazi se na 23 kilometra udaljenost od Aleksinca i 32 od Niša. Sagrađen je ispod Leskovika, a manastirski hram je posvećen Preobraženju Gopodnjem. Zanimljivo je da smo ovaj duhovni objekat posetili 19. avgusta, na dan kada je obeležavao svoju Slavu. Veliki broj ljudi okupio se u prelepom prirodnom okruženju, a tradicionalno su ovog dana pripremljeni i brojni zabavni, kulturni i duhovni sadržaji.

Vratćemo se malo u srednjovekovnu srpsku istoriju, u period kada je Sveti Stefan  sagrađen. U južnu Srbiju sredinom XIV veka stiglo je brojno monaštvo, koje je zemlji, tada ugroženoj islamom, donelo duhovnu snagu. Manastir u Lipovcu je tipična vlastelinska zadužbina koja je po istorijskim podacima do kojih smo došli, sagrađena između 1370. i 1375. godine. Monah German je 1399. godine, uz pomoć Despota Stefana Lazarevića i njegovog brata Vuka, ustanovio manastir. Od tada se u narodu za ovaj manastir u Lipovcu odomaćio naziv Sveti Stefan, iako je on posvećen Svetom Preobraženju. Na čelu uprave manastira je iguman Dionisije, a zanimljivo je videti krsno znamenje, koje je postavljeno 1993. godine, na istom mestu gde je ranije vekovima bio drveni krst. Nedaleko od tog krsta na stenama, u pravcu severa, nalaze se ostaci srednjevekovnog grada Lipovca, iz vremena Despota Stefana Lazarevića, koji nisu arheološki ispitani.

Nastavak teskta na sajtu “Pecina posla” OVDE.

KOMENTARIŠI