„Epl“ i „Gugl“ zajednički osmišljavaju aplikaciju za praćenje kontakata

„Epl“ i „Gugl“ zajednički osmišljavaju aplikaciju za praćenje kontakata

Foto: Pixabay // Urban City

Kompanije „Epl“ i „Gugl“ zajedničkim snagama razvijaju tehnologiju koja će omogućiti da dobijemo obaveštenje ukoliko smo nedavno bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Pre pandemije novog koronavirusa, bilo koji sistem koji bi preko mobilnih telefona pratio vašu lokaciju i kontakte zvučao bi kao orvelovska noćna mora. Danas, takođe zvuči kao orvelovska noćna mora, ali koja bi mogla da sačuva milione života i spase globalnu ekonomiju. Suočeni smo sa paradoksalnim izazovom – kako izgraditi sveobuhvatni sistem za praćenje, ali tako da ne dobijemo Panoptikon?

Otkako se SARS-CoV-2 pojavio, i vlade i proizvođači tehnologije razmatraju sisteme koji će omogućiti da se preko mobilnih telefona prati kuda se ljudi kreću i sa kim dolaze u kontakt. U pojedinim zemljama su ovi sistemi već implementirani. Takozvane aplikacije za praćenje kontakata (contact-tracing) pomažu zvaničnicima javnog zdravlja da preduhitre širenje virusa, što bi na kraju dovelo do smanjenja potrebe za fizičkom distancom.

S druge strane, ovi sistemi neminovno dovode do kršenja prava privatnosti. Ako bi pali u pogrešne ruke, sirovi podaci o lokacijama mogu da otkriju bilo šta o nama, počev od političkih opredeljenja i angažmana, novinarskih izvora, pa do preljube. Kako se ovi sistemi pojavljuju, timovi stručnjaka za kriptografiju pokušavaju da urade naizgled nemoguće – da razviju sisteme za praćenje kontakata bez mogućnosti nadzora, razvijajući aplikacije koje obaveštavaju korisnike koji su potencijalno izloženi virusu, ali bez stavljanja na uvid osetljivih podataka o lokaciji. Pokušavaju da sačuvaju privatnost zaraženog, ali da sve koji su bili u njegovoj blizini obaveste da je zaražen.

Jun Vilijam Ju, profesor matematike na Univerzitetu u Torontu koji je sarađivao sa kanadskom vladom na razvoju programa za praćenje kontakata, tvrdi da je ovo moguće. Ričard Džanda, profesor prava specijalizovan za privatnost na Univerzitetu Mekgil koji je radio na istom projektu, takođe veruje da je moguće razviti takvu aplikaciju.

„Pokušavamo da omogućimo da se ovo izvede sa pristankom i zaštitom privatnosti, i da, kad virus prođe, ne zažalimo što smo slepo predali informacije koje nije trebalo organima vlasti“.

Kompanije „Epl“ i „Gugl“ planiraju da isprva omoguće aplikacijama nezavisnih izdavača da na njihovim operativnim sistemima (iOS i Android) glatko funkcionišu, ali im je namera da eliminišu potrebu da se instaliraju posebne aplikacije kako bi ohrabrili ljude da učestvuju u ovom programu.

Veruju da je njihov pristup koji je osmišljen tako da učešće bude dobrovoljno i anonimno, u potpunosti uvažava privatnost korisnika. Njihov metod za praćenje kontakata bi koristio blutut signal sa pametnog telefona kako bi utvrdio s kim je njegov vlasnik proveo dovoljno vremena da bi bio u opasnosti da se zarazi.

Ukoliko bi se kasnije ispostavilo da je neko od osoba sa kojima ste bili u kontaktu pozitivan na novi koronavirus, svi koji zadovoljavaju ovaj kriterijum dobili bi obaveštenje od aplikacije. Aplikacija neće čuvati podatke o lokaciji i lične podatke.

U zajedničkoj izjavi koju su objavili u „Eplu“ i „Guglu“ naglašavaju da je privatnost, transparentnost i dobrovoljni pristanak od ključnog značaja za uspeh ovog projekta.

„Javno ćemo objavljivati sve informacije o radu aplikacije za sve koji žele da ih analiziraju“, tvrde čelnici ove dve najmoćnije tehnološke kompanije.

Očekuje se i da će američki predsednik Donald Tramp održati ovu inicijativu na narednoj konferenciji za štampu.

Šta predlažu „Gugl“ i „Epl“

Džon i Džejn se ne poznaju, ali su razgovarali u parku 10 minuta.

Dok su oni razgovarali njihovi telefoni su automatski razmenili kodove.

Posle nekoliko dana Džon saznaje da je oboleo od Kovida-19 i tu informaciju šalje na aplikaciju.

Uz Džonov pristanak telefon šalje kod u centralnu bazu aplikacije.

Džejnin telefon se automatski povezuje sa centralnom bazom podataka i proverava da li ima poklapanja kodova.

Telefon će poslati obaveštenje da je neko sa kim je bila u kontaktu bolestan.

KOMENTARIŠI