Foto: Pixabay // ilustracija

Dali smo industriji više nego dovoljno vremena, sada je vreme za uvođenje zakonodavnih mera za zajedničke punjače, rekla je Margrete Vestager, šef EU za tehnologiju.

Kompanija „Epl” izrazila je nezadovoljstvo zbog predloga da se od 2024. na tržištu EU uvede univerzalni punjač za pametne telefone, tablete, kamere, zvučnike…

Predlog je da to bude USB-C konektor za sve uređaje uz mogućnost da se on prodaje odvojeno od njih. Za usvajanje je potrebno zeleno svetlo zemalja EU i zakonodavaca, posle čega će kompanije imati dve godine da prilagode svoje uređaje.

– I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guše inovacije, umesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta – navodi se u saopštenju te američke kompanije. Ipak, dodali su da će se „angažovati kako bi zainteresovanim stranama pomogli da pronađu rešenje koje štiti interese potrošača”.

„Eplovi” telefoni i i uređaji sa operativnim sistemom „android” pune se drugačijim punjačima. Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti toj američkoj kompaniji i da je ovakvu odluku donela jer kompanije nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju uprkos desetogodišnjim razgovorima.

– Evropski potrošači već dugo su frustrirani što u svojim fiokama imaju nekompatibilne punjače. Dali smo industriji više nego dovoljno vremena da smisli vlastita rešenja, ali sada je vreme za uvođenje zakonodavnih mera za zajedničke punjače – rekla je Margrete Vestager, šef EU za tehnologiju, prenosi portal „Indeks.hr”. Dodala je da je ovo važna pobeda za korisnike i životnu sredinu.

Prema Evropskoj komisiji, građani EU poseduju u proseku tri punjača. Međutim, čak 38 procenata navodi da barem jednom nije moglo napuniti telefon jer odgovarajući punjač nije bio pri ruci. Prema Evropskoj komisiji, oko 2,8 milijardi evra godišnje potroši se na kupovinu dodatnih punjača koji nisu isporučeni zajedno sa uređajem. Evropski zvaničnici u prošlosti su ulagali napore da nateraju industriju da standardizuje punjače.

Podsetimo, u životnu sredinu godišnje se baci 51.000 tona punjača. Evropski parlament je pre 10 godina tražio izmenu ove regulative za manje uređaje, kojih u EU ima više od 500 miliona.

Zaštitnici potrošača već su upozorili na praksu proizvođača pametnih telefona da prodaju uređaje bez punjača u paketu uz uveravanje da to čine zbog brige za zaštitu životne sredine.

Biljana Borzan iz Odeljenja za zaštitu potrošača EU upozorila je da dobija pritužbe građana i da je nedopustivo da to rade. Ona je rekla da je poznata cena punjača i da je važno da proizvodi upravo za toliko budu jeftiniji. Nova mera, dodala je, ne sme da doprinese rastu profita kompanija, već da omogući uštedu novca i očuvanju životne sredine.

Kako piše „Til”, a prenosi „Indeks”, neki od proizvođača već su snosili posledice zbog ovoga. U Brazilu je agencija za zaštitu potrošača (Prokon.SP) „Eplu” uručila kaznu u iznosu od dva miliona dolara zbog uklanjanja adaptera iz pakovanja „ajfona 12” jer se to kosi za propisima u toj zemlji.

KOMENTARIŠI