Foto: EPS

Srbija je ponovo pokrenula projekat gradnje termoelektrane “Kolubara B” započet još osamdesetih godina prošlog veka. Sporazum o gradnji bloka snage 350 megavata EPS je potpisao sa kineskom kompanijom “Pauerčajna”. A ministar energetike poručuje: EPS nije na prodaju.

Gradilište nove termoelektrane “Kolubara B” u Kaleniću kod Uba biće aktivirano iduće godine. Kineski partner do kraja aprila napraviće plan relizacije posla vrednog 385 miliona evra na, obećavaju, potpuno ekološkim osnovama.

“Projekat će biti izgrađen u skladu sa standaradima Evropske unije, sa EPS-om razvijamo najnapredniju tehnologiju i trudićemo se da lokalna zajednica ima maksimalnu korist od ovog posla”, rekao je direktor “Pauer Čajna” Jang Bo.

EPS je ušao i u obnovljive izvore energije, a od uglja koji daje dve trećine struje, ne može se brzo odustati pa se stari blokovi obnavljaju.

Pola veka rada TENT-a A

Stub sigunosti proizvodnje struje, termoelektrana “Nikola Tesla A”, obeležila je pola veka rada.

V. d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić naveo je da je prošla godina bila vrlo teška za proizvodnju uglja, pa zbog toga zahvaljuje rudarima.

“I nemojte da mi neko zameri ja uvek moram da podsetim da mi možemo da imamo elektranu i za 22. vek, ali ako nemamo šta da spalimo – nema struje”, rekao je Grčić.

U vlasništvu države

Poručeno je i da EPS ostaje 100 posto u vlasništu države.

“Sindikat EPS-a je na stanovištu da Elektroprivredu ni slučajno ne treba prodati, ni slučajno privatizovati. Akcionarsko društvo da, Sindikat je dao saglasnost za to ali zatvorenog tipa”, ističe Milan Đorđević, predsednik sindikata EPS-a.

O prodaji EPS-a niko ne razmišlja, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

“Apsolutno odgovorno kažem da Republika Srbija, predsednik Srbije, Vlada Republike Srbije nemaju ni u kakvim razmišljanjima bilo kakve planove za privatizaciju”, rekao je Antić.

Nova termoelektrana “Kolubara B” biće zamena za najstariji termoblok “Kolubara” kod Lazarevca.

KOMENTARIŠI