Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, odlažu se ekskurzije u inostranstvo

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, odlažu se ekskurzije u inostranstvo

Foto: Pixabay // ilustracija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio je da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Reč je o muškarcu (43) iz Subotice koji je boravio u Budimpešti i koji se sam javio nadležnim organima.

Ministar Lončar je rekao da se zaraženi muškarac oseća dobro i da nema tegobe. Nalazi se u izolaciji u bolnici u Subotici. Uzete su analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim.

Njegova sestra u Budimpešti kod koje je boravio imala je virusnu upalu pluća. Lončar je rekao da se zaraženi muškarac ponašao odgovorno, da je izlovao decu tako što ih je poslao kod babe i dede na selo a njegova supruga je ostala sa njim.

Noćas je stigao test koji je bio pozitivan na koronavirus.

Lončar je rekao da je što se tiče nadležnih službi, odrađeno sve kako treba.

Ponovio je da nema razloga za paniku i zamolio je građane da se pridržavaju mera za suzbijanje virusa.

Ministarstvo prosvete dalo je preporuku svim školama da se odlože đačke ekskurzije u inostranstvo, zbog korona virusa koji se proširio svuda u svetu.

Pre više od nedelju dana izdata je preporuka da se obustave sve ekskurzije u Italiju, a sada se to odnosi na sve zemlje, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Situacija nova ali očekivana

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je situacija u Srbiji sada nova ali da je potpuno očekivana, iako je on mislio da će se prvi slučaj zabeležiti u Beogradu.

Istakao je da sistem funkcioniše i da se u konkretnom slučaju pacijent sam javio s tegobama.

Prema njegovim rečima, to znači daleko veće angažovanje epidemiloške službe.

Ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim muškarcem biće do detalja ispitani i stavljeni pod nadzor, eventualno u karantin.

Kon ističe da osobe koje su bile u karantinu nisu odgovorne samo prema sebi već i prema društvu.

“Takve osobe ne mogu da rade, da idu u škole. To je bitno u ovom trenutku”, poručio je Kon.

Lečenje u izolaciji

Precizirao je da se samo lečenje sprovodi u izolaciji i da je bitno naglasiti svim zdravstvenim radnicima da se pripreme za rad u izolaciji.

Naveo je da bi oboljevanje zdravstvenih radnika imalo dvostruku štetu, za same radnike ali bismo s druge strane smanjili kadar koji bi lečio zaražene.

Ukazuje da se u narednom periodu mogu očekivati i drugi slučajevi na drugim mestima, naročito u glavnom gradu koji je najbroniji.

Inače, većina zemalja u regionu je zabeležila slučajeve koronavirusa i stručnjaci su navodili da je velika verovatnoća da se virus pojavi u Srbiji.

Nama najbliže žarište je u Italiji a koronavirus je krenuo iz Kine.

KOMENTARIŠI