EPS ovog meseca neće menjati cene struje za privredu

EPS ovog meseca neće menjati cene struje za privredu

Foto: URBAN CITY // ilustracija

Rekordne cene struje koče svetsku privredu pa zemlje traže rešenja. A i privrednici u Srbiji mogu na kratko da odahnu. Po preporuci Vlade, EPS ovog meseca neće menjati cene struje za privredu – kupcima na slobodnom tržištu nudi ograničeno produženje važećih ugovora ili odlaganje već zaključenih.

Elektroprivreda Srbije na jedan mesec ograničava cene privrednicima u tri slučaja: onima kojima je ugovor o snabdevnju istekao 31. oktobra daje se mogućnost da ga produže do kraja novembra, zatim onima koji su na rezervnom snabdevanju, a ugovor im je takođe, istekao sa prošlim mesecom, nudi se novi ugovor za novembar po istoj ceni.

Privrednici koji su već potpisali novi ugovor o snabdevnju koji važi od 1. novembra njegovu primenu mogu da odlože do 1. decembra.

Bratislav Džombić, direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta EPS-a kaže da je to objavljeno i na njihovom sajtu.

“Kupci mogu i da nam se jave u svakom trenutku, da pitaju sve što ih zanima za to a potrebna nam jenjihova sardnja da ispunimo sve ovo i tako da ovaj neki najkritičniji period prođemo što bezbolnije”, rekoa je Džombić.

Na srpskom tržištu, licencu za trgovinu strujom ima 63 snabdevača, a aktivno je samo 11. Ali zbog najpovoljnije cene struje EPS i dalje snabdeva više 95 posto potrošča na slobodnom tržištu. Trenutna cena je između 70 i 135 evra za megvatsat.

“Svi moraju da shvate da je ovo gašenje požara. Sve ove mere moraju biti kratkoročne, ne samo kod nas takva je situacija i u Evropi. Očekuje se da poslednji kvartal ove i prvi kvartal sledeće godine budu kritični”, kaže Miloš Mladenović, direktor srpske berze struje “SEPEKS”.

Na panelu koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji stručnjaci su upozorili da se veleprodajna cena struje neće vratiti na prosečnih 60 evra po megavat satu koliko je bila pre energtske krize. Za sledeću godinu prosečna cena biće 120 evra.

Imaju zato i savet za privrednike: da strujom trguju direktno na berzi, sklapaju direktne ugovore sa vlasnicima vetroparkova i solarnih elektrana ili izgrade sopstvene kapacitete za proizvodnju struje.

KOMENTARIŠI