– Remonti u termoelektranama su završeni, na kopovima se proizvode planirane količine uglja, a radovi u hidroelektranama su pri kraju. Obezbeđeni su svi preduslovi da EPS stabilno i pouzdano snabdeva električnom energijom sve kupce – naglasili su u EPS-u.

Remonti su završeni i u okviru Železničkog transporta TENT-a, koji je spreman da sa kolubarskih kopova dovozi i više od 100.000 tona uglja dnevno. Na EPS-ovim kopovima RB „Kolubara“ i „Drmno“ od početka 2017. godine do 17. septembra proizvedeno je 26,4 miliona tona uglja, što je za oko 400.000 tona uglja više nego u istom periodu 2016. godine.

EPS spremno ulazi i u poslednji kvartal. Termo i hidroelektrane EPS-a u poslednja tri meseca treba da proizvedu 2,5 odsto više od plana, a najveći rast od skoro četiri odsto planiran je u termoelektranama. I na deponijama uglja biće više od 1,5 miliona tona uglja i nema bojazni od bilo kakvih nestašica.

Radnici EPS-a su u najgorim vremenskim uslovima, i zimskim i letnjim, omogućili da u Srbiji snabdevanje privrede i građana električnom energijom bude stabilno i pouzdano. Zahvaljujući angažovanju zaposlenih u letnjem periodu nadoknađen je i premašen plan proizvodnje u rudarskom sektoru.

Rudarski i termo sektor preuzeli su najveći deo posla i odgovornosti u letnjem periodu u vreme tropskih vrućina kada je, ne samo Srbiju, već i ceo region zahvatila suša i kada su dotoci na Drini i Dunavu bili i 40 odsto manji nego što je uobičajeno za taj period godine. Stanje akumulacija EPS-a, uprkos izuzetno sušnom letu je na zadovoljavajućem nivou. Očekuje se da se do kraja godine potpuno ispune proizvodni planovi i u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom oko 3,5 miliona EPS-ovih kupaca.

KOMENTARIŠI