Er Srbija: Saobraćaj sa beogradskog aerodroma i dalje izuzetno otežan

Er Srbija: Saobraćaj sa beogradskog aerodroma i dalje izuzetno otežan

Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Saobraćaj “Er Srbije” sa beogradskog aerodroma prema planiranom redu letenja i dalje je izuzetno otežan zbog usporenog rada i nedovoljnih kapaciteta pojedinih aerodromskih službi, saopšteno je iz “Er Srbije”.

U sadejstvu sa ostalim faktorima koji su specifični za tekuću letnju sezonu, to dovodi do učestalih faznih kašnjenja, pa i posledičnih otkazivanja letova “Er Srbije” sa beogradskog aerodroma, dodaje kompanija.

Iako je nedostatak osoblja na ključnim pozicijama označen kao jedan od najvećih rizika još pre šest meseci, u dokumentu koji se bavio nivoom pripremljenosti za letnju sezonu, očigledno je da taj problem u međuvremenu još uvek nije rešen, saopštila je “Er Srbija”.

Na zajedničkim sastancima koji su prethodili tekućoj letnjoj sezoni, predstavnici “Er Srbije” redovno su i iscrpno, kako se dodaje u saopštenju, obaveštavali predstavnike kompanije “Belgrade Airport” o svim planovima srpske nacionalne avio-kompanije, povećanom broju destinacija, širenju flote i nezabeleženom rastu putnika, za šta su već tada postojale odgovarajuće projekcije.

Postoji čitav niz problema sa kojima se “Er Srbija” već nedeljama suočava na dnevnom nivou na beogradskom aerodromu, koji imaju vrlo ozbiljne posledice na redovnost saobraćaja i koji se svakim danom samo produbljuju.

U poslednjim danima, situacija na aerodromu sve više počinje da izmiče kontroli, upozoravaju iz “Er Srbije”.

“Pri tome se ne misli samo na kašnjenja i otkazivanja usled kvara na rendgenskom uređaju za kontrolu prtljaga u četvrtak, 22. juna. To je bio samo jedan incident, a problem funkcionisanja aerodromskih službi je daleko veći od toga i hronične je prirode. Proces prihvata putnika izuzetno je usporen. Agenti na šalterima za čekiranje putnika su nedovoljno obučeni i proces traje duže nego što je standardno. Traka za prtljag staje veoma često i posledično se stvaraju veliki redovi na šalterima za prijavu putnika na let”, navode iz “Er Srbije”.

Usled toga, kako dalje upozoravaju, letovi se kasno zatvaraju za polazak i kasne, putnici s pravom negoduju, a prtljag neretko zaostaje na aerodromu i mora naknadno da se šalje putnicima.

“Tzv. drop off šalteri za predaju prtljaga već čekiranih putnika takođe često nisu u funkciji. Osoblje za ukrcavanje prtljaga u avion vrlo često kasni i nema dovoljno ljudi. U večernjim časovima nedostaju zaposleni u svim službama podrške, često moraju da se čekaju i agenti na gejtovima za ukrcavanje. Problemi postoje čak i na dolaznim letovima, kada putnici usled nedovoljnog broja zaposlenih na iskrcavanju prtljaga i u sortirnici, često moraju da čekaju prtljag duže nego što im je trajao let”, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o zaostalom prtljagu, kako dalje navode iz “Er Srbije”, on se nagomilava velikom brzinom, povratnu informaciju o statusu prtljaga je nemoguće dobiti, a postojeći zaposleni ne uspevaju ni da ga popišu, a kamoli da ga pošalju putnicima.

Očigledno je da, dodaju iz “Er Srbije”, postoje problemi sa opremom i infrastrukturom, kao i da na svakom koraku u lancu nedostaju obučeni ljudi.

“Er Srbija u potpunosti razume opravdano nezadovoljstvo putnika i izvinjava se svima onima čiji su letovi tokom poslednjih nekoliko nedelja kasnili ili bili otkazani. Istovremeno, srpska nacionalna avio-kompanija zahteva od kompanije Belgrejd erport, koja upravlja beogradskim aerodromom, da odgovorno prihvati svoje obaveze, u najkraćem roku reaguje na sve navedene probleme i stvori neophodne uslove za redovno odvijanje saobraćaja u interesu obe kompanije i naših zajedničkih putnika”, dodaje se u saopštenju.

Kompanija “Belgrade Airport” uputila je u petak izvinjenje svim putnicima na čije je letove uticao tehnički kvar koji se desio u četvrtak 22. juna u jutarnjim časovima i saopštila da preduzima sve neophodne aktivnosti da se takve situacije svedu na minimum.

KOMENTARIŠI